Пътищата пред ЦСКА са много, но не всички водят към спасение. Всеки се упражнява по темата, а хората, които разбират как да стане това, са малцина. И предпочитат да мълчат. Защото знаят, че ще се изложат, ако започнат да обещават само за да се харесат на феновете. Реалните възможности ЦСКА да оцелее са два - оздравяване или купуване на дружеството след фалит. 

Какво става при двете хипотези. При оздравяването се изчаква решението на съда за окончателните дългове на дружеството. Това ще стане до дни. Дотук добре. Нужно е обаче да се появят оздравители. Засега само "Нове Холдинг" на Васил Божков пусна официална декларация с подобни намерения.

Гриша Ганчев попита на прочутата среща с феновете на "Армията" още през есента - преместване на отбора или оздравяване. Публиката категорично избра запазване на идентичността, съответно вариант №2. Повече нищо не се чу. Следващата стъпка е решението на кредиторите дали да приемат плана. И чий план, ако се появят два или повече мераклии. Не е задължително те да изберат купувача, предложил им по-голяма сума.

При успех на процедурата следва нова, която е не по-малко сложна. Примерно предложените 2, 3 или 10 милиона се разпределят между кредиторите. Но недоволните имат право на претенции в съда. И така нещата може да се проточат във времето. Не е ясно и какво точно става с делата във ФИФА, които не са приети от българския съд. Подобни прецеденти поне у нас няма.

А пред ЦСКА няма време. При очертаващата се квота за професионалния футбол срокът за лицензиране е юни ("Б" група). Вторият вариант е изкупуване на фалирало предприятие, ако то не може да бъде оздравено. Това може да стане и за един лев.

Изчаква се решението на съда и се купува кристално чист клуб с нула стотинка дългове. Само че с една подробност. Изпаднал във фалит, той има право да играе само във "В" група. Т.е. ЦСКА ще повтори годината. Ясно и просто, стига феновете да имат търпението. Но така любимият им отбор запазва своята идентичност. И база, на която да стъпи. 

Разбира се, крайната дума ще имат екипите юристи, които помагат на кандидатите. Сигурно е едно - това са пътищата. Слуховете за сливания, вливания с Литекс-2 през София 2010 чрез новото ФК ЦСКА са несъстоятелни. Защо това да бъде отборът от "Армията"? Утре всеки може да регистрира ЦСКА и да се слее, прелее с Герман, Мездра, Монтана. И да поиска да играе от името на 31-кратните шампиони.

До абсолютно същия хаос ще доведе и започването от нулата - от селската група. Всеки може да се кръсти ЦСКА и да добави две цифри отзад. И кой ще е оригиналният? Забравете. Вариантите според закона са два, а останалото са приказки, с които някой използва болката на "червените" запалянковци, за да ги манипулира.

Материал на "7 дни спорт"