През 2000 г. Китай спечели 28 златни медала на Олимпийските игри в Сидни. В Пекин през 2008-а, след разширена подготвителна програма, която да им донесе успех при първото домакинство на най-големия спортен форум, те спечелиха 51 златни медала. Осем години по-късно, изглежда, отново ще бъде използвана тази формула. Президентът на страната Си Дзинпин иска да превърне Китай в световна футболна сила. На книга изглежда, че това е възможно.

През изминалата седмица футболната лига на Китай в рамките на три дни 2 пъти подобри рекорда за най-скъп трансфер - както на самата лига и континента Азия, така и в цял свят за целия трансферен прозорец. И вече не става въпрос за играчи, които са в края на кариерите си. Говорим за играчи в разцвета на силите си, при това световни звезди.

В петък Джиангсу Сунин обяви трансфера на бразилеца Алекс Тейшейра за 50 милиона евро. Играч на Шахтьор, който бе желан от Ливърпул. С тази сума бе подобрен предишният рекорд, поставен 72 часа по-рано от местния шампион Гуангджу Евъргранд с привличането на Джаксон Мартинес за 42 млн. евро, звездната покупка на Атлетико Мадрид от лятото.

Дни преди това Шанхай Шенхуа привлече колумбиеца Фреди Гуарин от Интер за 13 млн. евро. Току-що влезлият в елита Хебей Форчън пък плати 18 млн. на Рома за Жервиньо. Седмица преди това Рамирес премина от Челси в Джиангсу Сунин за 28 млн. И има време за още нови - трансферният прозорец в страната затваря на 26 февруари. А 8 дни по-късно, на 5 март, започва и шампионатът в Китай. От Джиангсу Сунин вече обявиха, че искат да привлекат още нови попълнения.

Само до момента са изхарчени 269 млн. евро

Така китайската лига излезе на първо място по похарчени пари през зимата, дори пред английската Висша лига според специализирания интернет портал Transfermarkt.  Промяна на 180 градуса в сравнение със ситуацията в Китай преди 5 години. Въпреки огромния интерес и страст на местните фенове към футбола нивото на игра бе много ниско, допълнено и с редица корупционни скандали. Обявените бомбастични трансфери на Никола Анелка и Дидие Дрогба приключиха като провал, след като нито един от двамата не получи обещаните му милиони.

Дори и днес може много да се иска от качеството на игра в китайския футбол. Втората най-силна икономика е едва под №93 в класацията на ФИФА. Но обстоятелствата в момента вече са много по-различни. Заедно със смяната на икономическия модел, който търси Китай, "правителството се опитва да направи така, че спортът да има значим принос към брутния вътрешен продукт на страната, а футболът е в челните редици на тази концепция", твърди Марк Драйър, създателят на интернет страницата chinasportsinsider.com. Големите икономически конгломерати побързаха да следват директивите на президента Си Дзинпин и да инвестират в този сектор, "защото това е политически разумен ход, но също така и огромна възможност за доходен бизнес". 

Китайската лига е пълна с пари в момента. Огромни фирми от най-различни сектори, като компанията за онлайн търговия "Алибаба", веригата за продажба на електроника "Сунин" и конгломератът "Уанда", собственик на киносалони, са част от инвеститорите в китайския футбол. Към тях се присъединява и впечатляващият договор за телевизионните права, който китайската лига сключи за 1,1 млрд. евро за 5 години - 32 пъти по-голяма сума в сравнение с предишната.

И множеството покупки продължават да валят като ефект на доминото. "В Китай е много важно да поддържаш репутацията си. Ако другите отбори купуват, твоите фенове и ръководителите на клуба ти ще настояват и ти също да купуваш", обяснява Драйър. Това е феномен, който въпреки че е нов, изглежда, ще продължи. В Англия се носят слухове, че следващият голям трансфер може да е Яя Туре от Манчестър Сити, за когото някой китайски клуб може да плати 40 млн. евро. Суперагентът Жорже Мендеш (мениджърът на Кристиано Роналдо и Жозе Моуриньо) подписа договор за съвместна работа с "Фойо Кълчър", фирма, собственост на Гуо Гуангчунг, президент на "Фосун", най-голямата частна компания в Китай. 

Вълната от футболни инвестиции не се ограничава само в Китай. Големи компании вече са преминали границите и купуват в чужбина. От ноември китаецът Чен Яншенг е главният акционер в Еспаньол
Най-богатият човек в Китай и собственик на "Уанда" Ванг Джианлин закупи 20% от Атлетико Мадрид. През декември, три месеца след като китайският президент Си Дзинпин си направи селфи със Серхио Агуеро на стадиона на Манчестър Сити, китайският инвестиционен фонд CMC обяви влизането си в клуба с 400 млн. евро. Още една сделка предизвика сериозни полемики. Компанията за производство на лампи "Ледман" стана спонсор на втората дивизия на Португалия, с което отвори вратите за трансфери на китайски играчи в иберийската страна. Шефовете обаче оттеглиха "предложението" си челните отбори задължително да пускат по 10 китайци в титулярния състав.

В картинката вече са и големите европейски клубове. Реал Мадрид отвори офиси в Пекин и сключи договор за сътрудничество с детската школа на Гуангджу Евъргранд. Барселона и Манчестър Юнайтед пък са в Хонконг. Манчестър Сити и Байерн също имат планове да развиват дейност в китайската столица. Но ако всички тези новости дадат отражение върху нивото на китайската лига, не е задължително това да се отрази на качеството на национално ниво, което е и голямото желание на футболните фенове в страната. "Ще видим. Като за начало ще видим как ще се впишат тези нови играчи в отборите си. 
Средните заплати в клубовете са много ниски а в същото време пристигат звезди, които ще получават огромни възнаграждения. Ще бъде голям културен сблъсък. За чуждестранните играчи ще бъде предизвикателство и да се адаптират към живота в Китай", коментира Драйър. "Възможно е да играят добре, но няма да се изненадам, ако някой се окаже пълен провал и само след няколко месеца се прибере в Европа. Ако вече имаш много пари и не си доволен от това къде си, просто ще си тръгнеш."

Дори и адаптацията да бъде успешна, това не означава, че нивото ще се вдигне дотолкова, че Китай да стане Бразилия на Азия, смятат други европейски специалисти, които работят в Китай. Дават за пример Катар и дори Висшата лига, където изобилието от звезди не е допринесло за силен национален отбор. Трябва развитие на футбола в детско-юношеска възраст, то изисква съвсем друг вид подход и планиране. Вече са направени първите стъпки. Футболът е превърнат в задължителен предмет в началното училище. "Но планирането не е добро", твърди европеец, който работи във футбола в Китай. "Бащите не гледат с добро око на това единствените им синове да прекарват времето си, ритайки топка, вместо да решават задачи по математика. Освен това липсват игрища, където могат да тренират. И въпреки че има деца с добра техника, няма конкуренция между тях, която да им позволи да се развиват", завършва неназованият специалист.

Макарена Видал Лиу

Превод: "7 дни спорт"