Висшата лига на Англия си има и тъмна страна. Част от нея са изнудванията и нападенията. Звездите са в постоянен шок заради бандитски формирования, които ги рекетират за пари в замяна на "спокойствие".

Те са млади, известни и богати! Но точно това ги превръща в цели на всякакви бандити, които искат да се облажат с част от техните пари. Става дума за плащане за защита, феномен, който тепърва набира скорост във Висшата лига. Има играчи, които плащат по 8 хил. паунда (над 11 хил. евро месечно) на местни шефове на банди само и само да не бъдат атакувани. Тези, които отказват, пък бързо се снабдяват с по трима-четирима бодигардове, които бдят над семействата им при всяко излизане навън. Информацията е на анонимен източник от футболните среди, който потвърждава слуховете, че все повече от футболистите инсталират паник стаи в домовете си

"Футболът винаги е бил бляскав и е привличал фигурите от подземния свят, които са заинтересувани да се появяват рамо до рамо със звездите - разказва запознат със ситуацията. - Но в момента играчите биват избирани според банковите им сметки!"

Миналия октомври халфът на Евертън Том Клевърли и жена му Джорджина бяха атакувани в дома си от въоръжени нападатели, които ограбиха бижутата им и след това си тръгнаха със семейния джип. Къщата на вратаря на Арсенал Давид Оспина пък беше обрана, докато жена му и децата му спят. За довиждане крадците му бяха отмъкнали и мерцедеса. Такива неща се случват, когато решиш да не плащаш. Затова и животът на Анхел ди Мария по времето му в Манчестър Юн не беше лесен. Проблемите му с мениджъра Луис ван Гаал бяха само една от причините да се озове в Пари СЖ.

Основният мотив на аржентинеца да се махне от Острова обаче бе фактът, че къщата му за 5,7 млн. евро в Чешир бе щурмувана от гангстери, докато той е вътре заедно с жена си Хорхелина и невръстната им дъщеричка. Ситуацията във и около Манчестър вече е толкова напечена, че вече го наричат Гънчестър (б.р. от "гън" - оръжие) заради постоянните престрелки между различни банди от града. Едно разследване на Би Би Си доказа, че в един момент рекет на банди са плащали даже младежки национали на Англия.

"Има такива, които не издържат на чара на разни хубави жени. А след това им се показва секс видео. Това е друга от схемите на бандитите", разказват запознати. Често се случва жертвите на обир да получат оферти да си откупят откраднатото, ако се съгласят да си плащат за защита. "Плащайте, или пак ще ви оберат", е най-често срещаната заплаха. И повечето от звездите на Висшата лига предпочитат да плащат, вместо да поставят в опасност кариерите и семействата си.

Треньорите и агентите също си патят от гангстерите, защото също като играчите изкарват добри пари. "Като цяло бандите не искат много на фона на това, което изкарват тези момчета - твърдят запознати с този тип схеми. - Някои печелят по над 140 хил. евро седмично, а плащат суми до 3 хил. Това обаче е нелегално, защото си е живо изнудване. Освен това има играчи, които откровено биват тероризирани!"

Луиш Агилар