Тази статия трябва да започне с финансово признание – за собствената некадърност на автора. В продължение на около 20 години всеки август залагах по 20 паунда на Лестър Сити да спечели английския Премиършип. Стената на офиса ми в The Economist в Лондон беше претъпкана със забити с кабърчета провалили се фишове, за да бъде осмивана от колегите ми, които подкрепяха по-успешни тимове.

Наистина, Лестър завърши втори един път, но това беше през сезон 1928/29. Тяхната основна борба през моя живот беше да избегнат отпадане – борба, която са губили на седем пъти. Миналото лято, когато се преместих в Ню Йорк, за да работя за Bloomberg ми липсваше рутинното залагане: коефициентът Лестър да спечели Премиършип беше 5 000 – 1, но някъде дълбоко вътре предположих, че съм спестил едни 20 паунда.

Огромна грешка. Остават само три мача и Лестър е на седем точки от върха на класирането. Ако бях заложил на Лестър щеше да се налага да държа билета в трезор – щеше да струва 100 000 паунда ако отборът спечели само един от оставащите три мача (а може дори и това да не се наложи ако вторите – Тотнъм Хотспърс се подхлъзнат). По-рано този месец опасяващите се букмейкъри започнаха да предлагат на феновете на Лестър шансът да осребрят залаганията си на 75% от потенциалната им стойност.  

Бидейки поддръжник на Лестър от почти половин век, промъквайки се на скорошен домакински мач, дегизиран като фен на Саутхемптън (само такива билети бяха останали), и дори залагайки на Емил Хески, един всеизвестно неточен нападател на Лестър, да стане топ реализатор на Световното, този колумнист е доказал, че е безнадеждно пристрастен, както и финансово некомпетентен. Но моля приемете две математически доказани истини.  Първата е, че ако Лестър успее, той ще бъде най-лудата изненада в модерните отборни спортове. Втората е, че Лестър ще го е направил, прилагайки научно управление в една от най-ненаучните дейности.

Първата истина може да бъде доказана от теорията на вероятностите. Нищо в американските спортове не може да го доближи. Съдейки по хазартната им стойност, както Филаделфия Филис, така и Атланта Брейвс са много зле в бейзбола, но с наближаването на пролетната подготовка можете да се сдобиете с коефициент, че ще спечелят World Series не по-висок от 500 - 1. Вероятността Лестър да стане шампион беше 10 пъти по-малка. Ще отметна, че букмейкърите дават същия шанс Боно да стане следващия папа.

Продължението на тази страхотна история прочетете ТУК