В почти всички големи отбори по света звездите на терена са водещите фигури. Само в Атлетико М не е така. Там водачът на глутницата е треньорът Диего Симеоне (46 г.).

Неговата концепция е: "Искаме да сме неудобни!" Утре ще бъдат такива за пореден път. Тогава Атлетико ще приеме Байерн в първи 1/2-финален мач от Шампионската лига.    

На Коледа през 2011 г. Диего Симеоне долетя в Мадрид от Буенос Айрес и се замисли върху предизвикателството, което поема начело на Атлетико. Каза, че футболните клубове са като живи организми. Със свои биографии и навици. Каза, че е безсмислено да се противопоставяш на тяхната идентичност. Идеалният вариант е тя да съответства на вижданията на треньора. И затова Симеоне стигна до извода, че за да е в близост до европейския връх, Атлетико трябва да е неудобен за другите.

"Ние сме неудобни", продължава да повтаря с гордост 4 г. по-късно Симеоне. Неговият стил се състои от неприятен футбол на контри, с който вече по навик биват препъвани големите фаворити. В годините преди Симеоне беше немислимо, но вече е факт и Дюшекчиите отново са в битката за титлата в Примера. В Испания вече никога не говорят само за Барса и Реал М, говори се за голямата тройка, в която е и Атлетико. А в Европа всички се молят преди всеки жребий - само не Атлетико!

Този път късата клечка изтегли Байерн. Баварците ще се изправят срещу аржентинския треньор, чиято работа в последните години може да бъде сравнявана единствено с постигнатото от Клоп в Борусия Д. Симеоне разбуди един клуб с традиции благодарение на ясен проект, с който Атлетико приключи със среднячеството и пое към върха. На края на първия си сезон в Атлетико Симеоне спечели Лига Европа, във втория - Купата на краля, в третия триумфира с титлата в Примера, а в четвъртия със Суперкупата на Испания. През 2011 г. оборотът на Дюшекчиите беше в рамките на 100 млн. евро, а в края на този сезон се очаква да бъдат отчетени 241 млн. "Нашият най-добър играч е Симеоне", казва в този ред на мисли началникът му Мигел Анхел Хил Марин.

Прякорът на Симеоне е Ел Чоло (б.р., Метиса). Така му викат още от 14-годишен, а с него си остава известен и като футболист. За Атлетико изиграва общо 134 мача в Примера в два различни периода и се превръща в любимец на публиката с агресивния и страстен футбол, който показва. Част е от отбора при последната титла преди тази през 2014 г. - онази от 1996 г. Точно за нея си е мислел, докато пътува обратно към Мадрид на онази Коледа. И не крие, че винаги е усещал, че клубът ще го потърси в някой момент, "когато е затънал в проблеми". Ситуацията преди неговото идване може да се определи точно така. След 1996 г. на треньорския пост се бяха изредили 20 треньори, а отборът се върти в омагьосан кръг от лоши резултати, недоволни фенове и още по-лоши резултати. Става традиция преди домакински мач капитанът на отбора да надъхва своите с думите: "Момчета, сега ще играем срещу 50 хил. души навън!"

Сега обаче тези 50 хил. души са безусловно зад отбора и гледат с кеф футболистите, които се борят и раздават шпагати. На терена питомците на Симеоне обединяват доброто и лошото, шпагатите и безразборното чистене на топката. А на пейката Чоло дирижира поредната опера на страстта. В Атлетико - клуба на работническата класа от Южен Мадрид, битката винаги е била по-важна от футболното изкуство, а контрите никога не са били по-малко ценени от контрола върху мачовете. Но досега никой друг треньор не беше превръщал вечната роля на аутсайдер в толкова ключов плюс.

Симеоне е гуру. Поведението му е като на месия и даже е придобило почти религиозен характер покрай формулировката "чолизъм", която между другото е избрана за дума №1 в Испания през 2013 г. Малкият бюджет на фона на конкурентите и по-скромният талант, който се компенсира с отборен дух, ни докарват до някои от неговите афоризми. "Всяка игрова минута е животът" и "с характер ще постигнеш повече, отколкото с добър футбол", са само някои примери в тази посока.

Но за да сработват толкова добре нещата, Симеоне внимава много при ангажирането на нови играчи. Селекцията им е свързана изцяло със зодиите им. "Вярвам много в хороскопите", откровен е треньорът. По тях го запалва майка му Нилда. Затова и първата му работа, след като става треньор в Атлетико, е да изпъди от отбора всички Скорпиони. Защото не пасват на неговата зодия - Телец! Иначе едно от малкото неща, които го отличават извън харизмата и гениалността му, е, че е изключително точен и ясен в тактически план. Даже и да бъде следен в по-продължителен период, в думите му не може да се забележат съмнения или противоречия. 

Същото важи и за футбола на отбора му - най-силният в дефанзивен план в Европа, а в атака - най-търпеливият, даже и извън рамките на 90-те минути. Никой друг отбор извън Атлетико не знае с такава точност какво да прави. А когато питомците му се покажат като изключително неудобни, следва и похвала от Симеоне: "Ние сме си ние. Ние сме Атлетико!"

Флориан Хаупт,

превод "7 дни спорт"