Скрити усмивки се появиха на "Висенте Калдерон" миналата събота. Всички коментираха онази ситуация, когато бе хвърлена втора топка на терена точно по време на контраатака на Малага в последната минута на първото полувреме. И тези усмивки казваха едно и също. "Това е тренирано." И докато размишляваме дали Диего Симеоне е наредил на момчето, което гони топките, да хвърли една от тях - отговорът изглежда ясен. Дори и тези изпълнения са по нареждане на Чоло. Децата много добре знаят кога да подадат бързо топката и кога да я скрият, кога да я дадат право в ръцете на противниковия футболист и кога да му я подадат по земя. Кога да хвърли топка на терена, за да спре играта, и кога не. Пеп Гуардиола вероятно никога не би прибегнал до подобен ход, но пък е в състояние да нареди да бъде направен лабораторен анализ на дезодорант или парфюм, за да разбере причините за постоянните контузии на някой негов футболист. Те са две личности, които обсебват и дори задушават хората, които работят с тях. Те двамата ще се изправят един срещу друг днес, а наградата за победителя ще бъде финал.

Бъдещето
Звучи странно, но първата прилика е, че и за двамата треньорската кариера изглежда предварително начертана. Така е практически още отпреди да започнат, така изглежда и в момента. 

Гуардиола, колкото и да е противоречив като личност, е съвсем наясно какво следва. Ще започне ново предизвикателство в Англия начело на Сити - стъпка, която е необходима в неговото развитие и която отговаря на неговите стремежи като треньор. Той е наясно, че няма да работи до 60-годишна възраст. Истинското му желание е да образова и възпита децата си и това да стане далеч от напрежението в Барселона.

Чоло все още има време, преди да промени обстановката. За момента не мисли да напуска Атлетико, където той самият чувства, че върши нещо, което ще остане в историята. Има ясната идея обаче, че един ден ще бъде треньор в Италия, където дълго време игра, а вероятно и в Англия, въпреки че второто зависи и от националния отбор на Аржентина. "Това беше моят живот. Рано или късно ще завърша на този пост, защото чувствам, че кръгът на живота се затваря там", каза преди време Симеоне.

Думите като оръжие
Както в Байерн, така и в Барса Гуардиола направи коментарите пред медиите едно от своите основни оръжия. От залата за пресконференции той задава дневния ред, дава нареждания, включително на пресаташето на клуба, и контролира "токсичността" на средата, преди всичко в съблекалнята, където е пълно с мъже с високо самочувствие. За да го постигне, се стреми да приложи наученото от неговия починал "баща" Йохан Кройф. "С него чувствахме, че можем да доминираме на терена. Йохан пристигна и ни каза: "Следвайте ме". Насърчаваше те да следваш неговия треньорски инстинкт, а не логиката на терена", каза Пеп пред журналиста Жорди Басте в едно интервю. За разлика от Симеоне в своите речи преди мач той винаги е опитвал да вкара и футболния елемент. Никога не е пропускал тактическите разяснения, въпреки че играчите му имат на разположение безкрайни технически способности и всеки от тях може лесно да приложи неговите идеи на терена.

Симеоне също малко се интересува от техническите способности на своите момчета. Обаче не се задълбочава и в тактически детайли. Набляга на психологичната страна на футбола. Думите му те карат да настръхнеш, карат те да чувстваш, постоянно да чувстваш. Нито един от двамата не приема да стои в неведение по отношение на това какво излиза и ще излиза от отбора му пред медиите. Симеоне буквално пощуря, когато през 2014 г. диетологът на отбора даде интервю за един вестник, в което обясни как и кога ядат играчите от първия отбор. Т.е. неговите играчи - на Симеоне.

Детайлите
Гуардиола предложи и наложи групови закуски и обяд за целия отбор - цялостен контрол над храненето. Меси няма да забрави деня, в който му забраниха газираните напитки и му показаха как да разделя рибата от костите. И настоявайки за подреден живот на своите футболисти, Пеп винаги успяваше да разбере, ако някой от тях е излизал по дискотеките в Барселона. И разбира се, голямата му болка и сега в Байерн - медицинският контрол. Когато беше в Барселона, не можеше да разбере защо Хефрен прекарваше повече време в лазарета, отколкото на терена. Стигна до това да изиска лабораторен анализ на дезодоранта и парфюма на футболиста, за да разбере дали не може в тях да е причината. В Мюнхен, неспособен да разбере пандемията от контузии по време на трите му сезона, не се поколеба да се изправи срещу доктора легенда на Байерн Ханс-Вилхелм Мюлер Волфарт, който в крайна сметка се оттегли след 38 години в клуба. Симеоне не анализира парфюми, но задължава своите играчи да минават през кантара преди и след всяка тренировка. Разглежда подробно до вманиачаване всеки следващ съперник и синтезира всичко във видео, не по-дълго от 10-12 минути. Още след последния мач за сезона представя плана за предсезонната подготовка.

Лудостите
"Работа, работа и повече работа" е мотото на Симеоне, което абсолютно съответства и на Гуардиола. На единия му харесва да работи в дома си, докато другият обича да остане далеч над осемте работни часа на клубната база на Байерн. И двамата изстискват своите футболисти докрай. И двамата обаче ги превръщат в още по-добри играчи. "Толкова е натоварващо, че накрая играчите сме изцедени от Пеп", признава Тиаго Алкантара в биографичната книга на Гуардиола, написана от Марти Перарно. "Прави ни по-добри. Прави ни много по-добри", пък казва Хуанфран за Симеоне. И за доказателство само трябва да погледнем невероятното му израстване - на самия Хунфран и на съотборниците му като Миранда, Годин, Филипе Луис и Габи. 

"Водиш го на ресторант, за да го накараш да забрави за футбола, но след 32 минути мислите му отново са някъде другаде. Очите му гледат в тавана. Изглежда, че те слуша и поклаща утвърдително глава, но не те гледа. Вече мисли за левия бек, халфовата линия и как да бъдат подсилени крилата", разказва един от помощниците на Гуардиола - Манел Естиарте.

Симеоне прави същото. Сгъва салфетки, реди чаши, вилици, ножове и всичко, което е необходимо, за да изобрази тактическата схема. И ако това изглежда малко - допитва се до хороскопи, гледа какви зодии са играчите, преди да реши дали да ги привлече или не. И сам признава: "Вярвам много в това".

И футболът
Стилът на футбола им е това, което ги различава Гуардиола и Симеоне. Байерн и Атлетико. Топката срещу пространствата. Да атакуваш, за да се защитаваш (Байерн), или да се защитаваш, за да атакуваш (Атлетико). Да търсиш гола постепенно (Байерн) или пък директно (Атлетико). Ето тук те не си приличат по нищо.

"El Mundo Deportivo", превод на вестник "7 дни спорт"