Доколко ФК Левски се развива и изобщо дали клубът е на правилната магистрала, можем да си отговорим само ако направим някои сравнения с една година по-назад. Така, като се замислим по-сериозно, се оказва, че положителната промяна е в откриването на новия сектор А, което така или иначе не влияе, или поточно доскоро не влияеше на бюджета на клуба, и в това, че футболистите и изобщо служителите в клуба получават редовно своите месечни възнаграждения.

Миналата година по това време никой не отричаше финансовата криза на "Герена", като по-късно ясно се разбра, че всичко това е провокирано от желанието на някои ясни, но неидентифици-рали себе си сили да превземат клуба, тоест да отстранят Тодор Батков. След като той сдаде властта с официалната, но неправдоподобна версия, че просто е подарил акциите си на трима човека, в Левски изведнъж касата се напълни, спонсорите извиха опашка пред кабинета на Константин Баждеков и всеки побърза да грабне химикалката, за да подпише договор със синия клуб.

Всичко друго, или хайде нека да е почти всичко, си е същото със съществената разлика, че сега в Левски нямат пред себе си финал за купата, зад който да се скрият и през който да прекарват всички удобни и неудобни въпроси. Преди година никой от "Герена" не даваше да се говори, нищо за бъдещето, било то светло или тъмно, докато не мине мачът с Черно море в Бургас. Гонзо щеше да говори след финала, Стойчо Стоев щеше да каже важни неща за следващия сезон, ама след финала, Батков и той, макар и на собствената си финална права, отложи голямата промяна за след финала. И какво? След въпросния загубен финал си е все същото, само дето тогава Георги Иванов е подал оставка, която не била приета. Но това се разбра доста по-късно.

През месец май, но вече 2016 година Гонзо отново е готов да си подаде оставката, защото според собствените му думи "май вече пречи на Левски". Май пречи, но юни може и да не пречи. Това неговото стана малко като сапунка. Принципно, ако искаш да си тръгнеш, просто си тръгваш. Не примерно, а принципно! Решаваш и го правиш - щом толкова години не си донесъл нито един трофей като ръководител в Левски, друго не ти трябва да обясняваш при напускане.

Стойчо Стоев и той имал идея какво ще става с него, но ще ни я каже на по-късен етап. Което е също толкова несериозно, колкото и ситуацията с Георги Иванов. Двамата изглежда не си дават сметка, че в Левски успехите идват, когато си направил необходимата стратегия за поне две години напред и си я спазваш. А Гонзо и Стоев какво? Иди ми, дойди ми, ама хем ги боли, хем ги сърби. Ако ще остават да работят в Левски, или да го кажат с тропане по масата, или да го покажат с действия. Сега няма финал с Черно море и не чакат нищо, просто доиграват сезона със завидно спокойствие и комфорт от страна на феновете.

От треньора разбираме, че няма пари за селекция. А пък скаутите наблюдават играчи, но не на живо. Страхотна организация! Това с липсата на пари обаче са камъни в градината на Иво Тонев и останалите двама собственици, финансовият въпpoc е следващият компонент, по който си приличат двата периода на миналата и тази година. И сега не е ясно как точно и откъде ще влизат пари в касата, за да се извършват текущи плащания, футболът е деликатна материя, не просто един жив организъм и това ще става все по-ясно и отчетливо.

Ако в Левски са си правили сметка да изплащат новия сектор, струващ около 12 милиона лева, с 2 хиляди продадени билета на месец, значи доста време ще го изплащат и може да се наложи това да се отрази на бюджета за заплати. А да не говорим, че като цяло не е достатъчно ясно и прозрачно откъде всеки месец постъпват поне четвърт милион лева за заплати на първия отбор. Разликата от миналата пролет е, че сега се плаща повече на играчите, а приликата е, че пак има неразумни покупки на чужденци, които не оправдават парите си. франсис Нар примерно не прави разлика, не дава плюс, не се отличава, ама заплатата му примерно е една такава големичка, а и близо 200 хиляди евро трансферна сума примерно замина по посока Чехия.

И изобщо в Левски си пеят старата песен, само че с малко по-различен аранжимент, който не се знае дали ще се приеме от аудиторията. Отборът играе същия футбол, перспектива към подобрение не се вижда, а въпреки че го няма важния, дългочака-ния мач, не е ясно кой точно ще кара влака. Но важно е, че продължаваме напред.

Желю Станков, "Тема спорт"