В началото на седмицата 20те клуба от Висшата лига ан блок се изказаха в подкрепа на оставането в Европейския съюз. Изпълнителният директор на лигата Ричард Скъдамур беше притеснен, че напускането на ЕС е в противоречие с политиката на неговата организация.

Той смята, че Brexit ще направи по-трудно запазването на правата върху интелектуална собственост, основно под формата на договори за излъчване, както и търговията с артикули. "Вярвам, че ние във Великобритания трябва да останем в Европа от гледна точка на бизнеса. Аз съм поддръжник на свободното движение на стоки и продукти, но когато стане дума за услуги, трябва да сме в подкрепа на териториализма", заяви Скъдамур в реч на годишната конференция на Института на директорите.

След отрицателния вот обаче се появяват редица фактори, които ще окажат голямо влияние върху Висшата лига, което ще има последици и в световния футбол.

Влияние върху трансферните цени

Вотът ще повлияе върху стойността на паунда, който по всяка вероятност ще отслабне заради неяснотите около предстоящите бизнес преговори. Освен това ще спаднат и инвестициите от страна на чуждестранни компании, които се възползваха от достъпа на Великобритания до свободния европейски пазар. Това ще повиши цената на футболистите, които тимовете от Висшата лига ще искат да привлекат от чужди клубове. Примерно, "Ювентус" слага цена от 160 млн. евро на Пол Погба. В края на юни 2015 г. курсът на еврото спрямо паунда бе 0.709, който най-вероятно ще се повиши до 0.900 и повече.

Така сумата, които отбори като "Челси" и двата манчестърски гранда ще трябва да платят за Погба, ще се покачи от 113 млн. на 144 млн. паунда. Повишаването няма да важи за европейските грандове, които се редят на опашка за французина. Ако споразуменията на чуждестранните играчи са договаряни в евро, а не в паунди, това ще покачи и разходите за заплати на английските отбори. Комбинираният ефект от изредените причини може да създаде проблеми пред клубовете от Висшата лига да отговарят на правилата за Финансов феърплей, ако искат да купуват футболисти от ЕС.

Допълнителна спънка може да се появи, ако правителството в страната наложи тарифи върху регистрирането на играчи, въпреки че за прилагането на това правило ще отнемат години. Гласуването в полза на Brexit ще направи привличането на футболисти, които не са част от Висшата лига, по-евтино за чуждите тимове. Това може да стане причина за засилването на потока към развиващата се китайска Суперлига.

Привличане на инвестиции

Сега Висшата лига е изключително привлекателна за чужди инвеститори. Цели 14 клуба са частично или напълно притежавани от лица и компании зад граница. Добрата новина за бъдещите купувачи е, че цената на клубовете ще падне, ако цената на паунда спадне. По този начин първенството ще запази популярността си. Ако закупуването на тим от страна на чужди инвеститори стане по-трудно, то цената на отборите може да падне още повече. Една от основните атракции на Висшата лига е новото споразумение за тв правата, което влиза в сила от сезон 2016-2017 и ще направи тимовете по-печеливши отвсякога.

Способност за привличане на футболисти

В този момент цели 65% от играчите във Висшата лига са чужденци. Английските клубове са напълно свободни да привличат футболисти с паспорт от страна членка на ЕС. Какво ще стане с правилата за свободно движение на работната ръка след одобрения Brexit, остава неясно. Най-добрият сценарий от гледна точка на феновете и отборите ще бъде, ако сегашните правила останат в действие. По този начин способността на клубовете да привличат играчи от Европейския съюз няма да намалее.

Лошият вариант е този, в който правилата за купуване на играчи извън страни членки на ЕС важат за държавите част от съюза. Според тези закони договарянето на играч е възможно само ако той е изиграл определен процент мачове за националния си тим. Ако това важеше и в миналото, Висшата лига нямаше да види Ерик Кантона, Паоло ди Канио и Кристиано Роналдо, зачитайки броя на мачовете им в националния отбор в момента на пристигането им. "Лестър" от своя страна нямаше да може да купи Нголо Канте, който бе взет от "Каен" преди 12 месеца.

Поддръжниците на Brexit се аргументират, че това ще даде нови възможности на местни момчета да пробият. В допълнение очакванията са националният тим също да извлече ползи от излизането. Цялата тази философия е пълна противоположност на мантрата "ако са достатъчно добри, значи са достатъчно млади", която идва от повечето мениджъри. Собствениците на клубове искат достъп до таланти от всички краища на света. Затова не е изненада реакцията на шефката на "Уест Хям" Карън Брейди, която се изказа в полза на оставането в ЕС.

Работните визи

В момента много играчи от Южна Америка прескачат рестрикциите за футболисти от страни извън Съюза, получавайки испанско или португалско гражданство, ако отговарят на критериите или имат родители, родени в някоя от тези страни. В тази категория попадат Анхел Ди Мария, който игра за "Ман Юнайтед", Диего Коста от "Челси" и нападателят на "Лестър" Леонардо Уйоа. Много футболисти биват купувани от тимове от Висшата лига и после давани под наем в други държави, в които правилата са по-свободни и по тази начин си осигуряват европейско гражданство по-лесно. Каквото и да става след избора "за" Brexit, е добре дошло за адвокатите, които в момента търсят вратички в закона, чрез които тимовете да си осигуряват подписите на млади таланти от чужбина.

Проблеми с член 19

Правилата на ФИФА забраняват международни трансфери на футболисти, ненавършили 18. Това обаче не важи за играчи между 16-18 години, които правят трансфер между клубове от страни членки на ЕС. Това означава, че тимовете от Висшата лига са изправени пред угрозата да не могат да се снабдяват с талантливи младоци от Европа. В последните години видяхме множество качествени млади играчи, като Сеск Фабрегас, Пол Погба и Ектор Белерин, които да подписват с английски тимове преди да са навършили пълнолетие.

Невъзможността за привличане на таланти под 18 години ще бъде добра новина за чуждите отбори. Висшата лига е обвинявана през годините, че краде най-талантливите млади звезди от техните академии за нищожни суми. Великобритания може да поиска членство в Европейската икономическа зона, което ще запази сегашните привилегии, но едва ли правителството в страната ще предприеме такъв ход единствено заради ползата на клубовете от Висшата лига. Обявяването за оставане в ЕС от страна на тимовете е напълно логично от финансова гледна точка.

Това ще позволи на лигата да запази позицията си на най-примамливата дестинация в света и по този начин да пирмамва звезди с извънземни заплати. Мотивите на Висшата лига са базирани единствено от собствен интерес. Английските футболисти могат да станат обект на засилен интерес на домашната сцена. Какво е добро за собственика на "Челси" Роман Абрамович и "Фенуей Спортс Груп", които притежават "Ливърпул", не е непременно положително за Анди Керъл и Крис Смолинг. Гласуването ще окаже голямо влияние върху Великобритания - икономическо, политическо и културно, но и върху Висшата лига и националния отбор.

Киърън Магуайър, Goal.com