Първата загуба на Испания на ЕП от 12 години бе приета от мнозина като отпадане, тъй като сега предстои мач с Италия, а след това зад ъгъла дебнат Германия на четвъртфинал и домакинът Франция на полуфинал. 

"Все още не сме нокаутирани", пророни Иниеста, но сякаш фуриите гледаха как титлата вече се изплъзва от пръстите им малко по малко. След мача с Хърватска те излязоха с наведени глави, победени. "Тишина", отговори Дел Боске, когато го попитаха за атмосферата в съблекалнята. Боли да загубиш по този начин.

За Испания това бе повече от мач. Селекционерът предупреди за еуфорията, защото знае, че футболът наказва високомерните. Изглеждаше, че само чудо може да спре Испания да стигне минимум до полуфинал. Маршрутът бе начертан. Но изведнъж всичко изчезна! От еуфорията не остана следа. Победите над Турция и Чехия загубиха смисъл. Увереността се изпари. След гола на Перишич вече нищо не е същото. 

Де Хеа се представи разочароващо, умората също е проблем. Тя е обяснение, но не е извинение. Играчите на Испания са играли най-много през изминалия сезон. Освен това Дел Боске заложи и в трите мача на еднакъв състав. Изборът на селекционера изглежда логичен, но сериозността му не се пренесе на терена, където испанците бяха победени дори от втория отбор на Хърватска. Сега съперниците на Испания не само са по-силни, а са възможно най-силните. Вместо да се насочат към четвъртфинал с Швейцария или Полша, а след това полуфинал, в който отново да бъдат изявени фаворити, испанците се изправят срещу Италия. И това е само началото! 

След мача с Бордо испанците започнаха да обясняват, че не са отпаднали, но не звучаха особено убедително, защото осъзнаха какво са губили. Колко голяма може да бъде цената на тези загубени точки? Дали не остана впечатлението, че всичко е приключило? Дали загубата от Хърватска не постави началото на края на шампионите? Дел Боске каза, че не може да се намесва при дузпите, но явно е трябвало, защото под негово ръководство Ла Роха е пропуснала 43% от ударите от бялата точка. 9 души са заставали зад топката, 6 от тях са пропускали поне по веднъж. 

Добрата новина е, че Испания няма да играе в събота в Ланс, а чак в понеделник в Париж. Футболистите ще имат достатъчно време, за да забравят разочарованието, да избистрят умовете си. В сряда вратите на испанския лагер за първи път бяха затворени. "Имаме нужда да се възстановим психически, да се вдигнем", обясни Дел Боске. "В съблекалнята сме съсипани след загубата", каза Нолито, но след това добави оптимистично: "Чака ни потенциално по-труден мач в понеделник, но ние сме Испания и никой не трябва да забравя това. Трябва да продължим напред, нямаме друг избор". 

 Сид ЛОУ, Guardian.co.uk