Съвършени хора и идеални връзки няма. Иначе всички щеше да бъде твърде скучно, всичко щеше да ни писва по-бързо, отколкото можем да си представим. Няма съмнение, че между Лео Меси и Аржентина има страстна и искрена любов. Но не живеем в приказка и следователно щастливият край не идва, а вместо това на преден план излиза суровата действителност.

2005 година. Първата среща

Меси и Аржентина се срещнаха за първи път преди повече от 10 години. Тогава той беше едно момче, което има страхотния шанс да дебютира за величествен отбор. В страната видяха много футболисти, които бяха наричани новия "Диего Марадона", но това крехко момче изпъкваше. Дебютът му обаче беше катастрофален. Три минути след появата на терена, Лео получи червен картон. Но това не го отказа.

2006 – 2010. Романтичен период

Една година по-късно той вкара първия си гол. Това стана в мача срещу Сърбия и Черна гора на Мондиал 2006. Аржентинците гледаха с умиление новия си герой, който стана най-младия голмайстор на страната на световни първенства. С всеки изминал мач Меси все повече започваше да обича Аржентина, а отборът не можеше да живее без него. Лео бавно се превръщаше в признат гений. На 21 години спечели Златната топка, Шампионска лига, титлата на Испания... Меси растеше, скоро стана жива легенда, Бог в плът. И романтичният период отстъпи мястото си за сметка на делата. И тук започнаха трудностите.

2010 – 2014. Преходен период

Еуфорията вече е преминала. На световното през 2010 Меси е голяма звезда. В мачовете от груповата фаза срещу Южна Корея и Гърция е един от най-добрите на терена, но журналисти и фенове го наричат "безполезен" заради липсата на голове и асистенции. Меси отчаяно се опитва да даде всичко от себе си, но на 1/4-финалите тимът на Аржентина е премазан като валяк от Германия. Селекционерът Диего Марадона безпомощно размахва ръце край тъчлинията, докато възпитаниците му получават четири гола.

2014 – 2016. Период на строителство

Четири години по-късно Меси и Аржентина отново са на световно първенство, което се провежда в съседна Бразилия. "Гаучосите" спокойно могат да се похвалят, че имат един от най-добрите отбори на турнира. Там е и човек, който е готов да даде всичко, за да изведе родината си до триумф. Но Лео отново получава куп критики, че играе посредствено, а някои фенове го обвиняват, че не се напъва, както в Барселона.

В първите три мача Меси се отличава с играта си и вкарва голове във всичките мачове, а на 1/8-финалите асистира на Ди Мария, който класира Аржентина напред. Следва минимална победа на Белгия, а на 1/2-финалите успех на Холандия след изпълнение на дузпи. После идва ред на злополучния финал с Германия, загубен след продължения. Дори наградата за най-добър футболист на турнира не успя да утеши Меси. Той бе потънал в сълзи...

Една година по-късно следва Копа Америка и загубен финал от Чили след дузпи. Лео вкара своята, но част от съотборниците му не успяват. Отново сълзи, отново горчивина. Той даже отказа наградата за най-добър играч на надпреварата.

2016. Разрив

Юбилейното издание на Копа Америка беше нов шанс за Меси да спечели трофей с родината си. Безкомпромисно класиране на финал, къде съперник отново е Чили. Два червени картона още през първото полувреме, 0:0 в редовното време и продълженията. И отново идва ред на дузпи. Зад топката застава Меси и праща топката в небето. "Гаучосите" отново губят ролетката, звездите им лежат дълго време на тревата и не знаят къде се намират. На пресконференцията след мача Лео заяви: "В съблекалнята си мислех, че това беше краят. Имам 4 загубени финала с Аржентина, това не е за мен. Приключих с националния отбор. Да, смятам, че решението ми е окончателно. Много съм тъжен, че отново загубихме финал. Пропуснах дузпата си, която беше изключително важна".

После излезе от залата, едвам сдържайки сълзите си. Да, може отново да се върне в националния отбор след две години за Мондиала в Русия, но сега просто е уморен от прокобата, която тегне. Наистина, идеалните връзки ще са скучни. Но за разлика от филмите и книгите, това е реалността.

Марк Бесонов, Championat.com