На 38 години Джиджи Буфон продължава да е единица мярка за суперкласа. Вратарят на „скуадра адзура” още не е пуснал гол на Евро 2016, а в събота вечер му предстои да се изправи срещу мощта на германската машина.

В края на месец май Джиджи спечели за пети път поред титлата с „Ювентус” и въобще не дава глас да се отказва. А когато погледнете орловия му поглед и опънатите му жили по лицето по време на битка, със сигурност той не прилича на отегчен от футбола човек.

Буфон произлиза от спортно семейство, където не са свикнали да се предават. Баща му е гюлехвъргач, а майка му... дискохвъргачка. Ако си мислите, че спортната рода спира дотук, грешите. Чичото на Буфон е бил национал на Италия по волейбол. А двете му сестри Джендалина и Вероника са волейболистки.

По-възрастните фенове може би помнят вратаря Лоренцо Буфон. Изиграл 15 мача за „адзурите” през 50-те и 60-те години, Лоренцо е братовчед на дядото на Джиджи.

Освен перфектен на терена Буфон е от знаменитостите, които винаги обират погледите на червения килим. От 2005-а започна да се появява с чешката си половинка Алена Середова. Двамата са горди родители на две момчета. Но в съвременния свят любовта не трае дълго - брак през 2011-а и развод през 2014-а.

Буфон последва в личния живот друг голям вратар на нашето време - Икер Касияс. И се влюби в телевизионна журналистка. Илария д’Амико работи за италианския филиал на „Скай” и отразява Евро 2016. Взема интервюта от своя мъж. През януари Буфон зарадва феновете си в туитър с новината - двамата имат бебе.

Джиджи е колекционер на трофеи. В Италия сигурно и на него му е трудно да ги изброи. Общо вратарят стана за седми пъти шампион на Италия, трикратен носител на е на Купата и още 6 пъти ликува със Суперкупата на страната. Всъщност Буфон е още два пъти шампион с „Ювентус”, но тези титли бяха отнети заради корупционния скандал, който прати тима в Серия „Б”.

Персоналните награди на Джиджи също са за завиждане. Когато Италия стана световен шампион през 2006-а, той бе избран за №1 на мондиала. Със 160 мача за родината си, 38-годишният страж е абсолютен рекордьор. В началото на март Буфон счупи рекорд на своя велик предшественик Дино Дзоф - 603 поредни минути без гол в италианското първенство.

Първият голям трофей на Джиджи обаче не е с „Ювентус”. Малцина сигурно си спомнят, кой е носителят на Купата на УЕФА за 1999 година. Става въпрос за „Парма”, който миналия сезон фалира. Две години по-късно вратарят стигна до трансфера в „Ювентус”. Там предаността на Буфон е пословична. Дори след изваждането на тима от елита, той отказа да напусне въпреки многобройните оферти.

Кога ще се откаже? Отворен въпрос. Имаше такива намерения след Мондиал 2014, но реши да продължи до Евро 2016. Сега целта е Мондиал 2018 в Русия. С шестте си участия на еврофинали Големия Буфон също е рекордьор. В Русия стражът ще е на 40 години. На същата възраст Дзоф спечели световната титла през 1982-ра.

Като на всяка голяма звезда, има нещичко, което липсва. При Буфон то не е толкова дребно - така и не триумфира в Шампионската лига. Два пъти вратарят игра на финал с „Юве” - загуба с дузпи от „Милан” през 2003-та и с 1:3 от „Барселона” миналия юни.

В инвестициите Буфон не е толкова добър, както с ръкавиците. През 2010-а заедно с Кристиано Лукарели решиха да спасяват от фалит родния си клуб „Карарезе”. След два сезона Буфон първо остана сам в мисията, а впоследствие отборът изчезна.

Италия е страна с много велики вратари в историята. Само че идолът на Буфон не идва от нашия континент. На световното през 1990-а играещият още като полеви футболист Джиджи се впечатлил безкрайно от камерунеца Томас Н’Коно. И решил, че също ще е вратар. В чест на своя „откривател” Буфон кръсти първия си син Луис Томас.

„Както и да свърши мачът Германия - Италия, с Джиджи винаги ще си останем приятели, каквито сме и сега”, каза Мануел Нойер, съперник в съботния супердуел и вратар №1 в света през последните 3 години.

Материал на "Труд"