Това лято всичко в Манчестър Сити започна отначало с назначаването на Пеп Гуардиола за мениджър на мястото на изпъдения Мануел Пелегрини. Всички очакват, че Гражданите веднага ще тръгнат нагоре под ръководството на доскорошния треньор на Байерн. Но отсега трябва да е ясно, че задачата му да превърне Агуеро, Де Брюн и компания в отбор №1 в Европа не е никак проста.

Тези дни младият нападател на Сити Келечи Ихеаначо е много търсен човек, по-търсен от когато и да е било преди. И причината не се крие непременно във футболните му качества, които явно са налични, щом още като 19-годишен го викат в първия отбор на Нигерия. Причината Ихеаначо изведнъж да стане толкова интересен на британските медии е, че тренира под ръководството на Гуардиола и след това говори именно на тази тема. А понеже кой знае колко други източници на информация няма, впечатленията на Келечи вече обикалят цяла Англия.

"Атмосферата по време на тренировки е прекрасна - твърди нигериецът. - Гуардиола вкарва някои нови идеи. Всичко е различно и всички са готови да поемат това, на което той ни учи." Какви са точно новите идеи на Гуардиола, Ихеаначо така и не разкри, сигурно ще ги видим в течение на мачовете (б.р., включително снощната контрола с Байерн в Мюнхен).  Какво точно иска да направи Пеп със Сити, най-вероятно няма да стане ясно веднага

Дали той ще остави отпечатъка си и във Висшата лига, както вече го направи с Примера дивисион и Бундеслигата? Проектът "Сити" наистина е нещо голямо за Пеп! Макар че той се опитва да не го показва. На представянето му в началото на месеца той се държеше като скромен ученик, който иска да види малко повече свят или има възможността да пийне по бира в Лондон с бившия вокалист на "Оейзис" Ноел Галахър, който е прочут фен на Гражданите. А може пък само иска да провери дали идеята му за късия пас е приложима и на Острова. "Ще се опи-таме да направим нещо, но в крайна сметка всичко зависи от качествата на играчите, с които разполагам - презастрахова се умело той. - Естествено е да трябва да се напасвам към играчите!" Всеки, който познава Гуардиола достатъчно добре, обаче знае, че това няма да означава непременно добре познатото английско пращане на посоки напред и безидейно търчане.

За тази цел обаче Гуардиола се нуждае от някои нови играчи, които да могат да придадат завършеност на плановете му. Немският халф Илкай Гюндоган (Борусия Д) и испанското крило Нолито (Селта) вече бяха привлечени, а следващият в списъка е бързакът от Шалке Лирой Сане (20 г.). Немският нападател вече е дал да се разбере пред началниците си, че иска да се премести на Острова още това лято. Очакванията са в Сити да дойде още нов централен защитник, както и евентуално вратар, който да е конкуренция на Джо Харт. Според запознати фаворитът за вратата на Гуардиола е Клаудио Браво от Барселона, но той поне за момента не се продава.

Фактът, че Пеп прави промени в състава, е повече от логичен. Особено в сравнение с Байерн, който пое след спечелването на требъла през 2013 г. Да, Сити беше 1/2-финалист в последното издание на Шампионската лига, но представянето на отбора беше окаяно. Картинката беше шокираща, като тези, които се печатат по цигарените кутии, и Гуардиола би трябвало да се обезкуражи от тази синя мъгла. За него обаче точно това може да се окаже предимство, защото над него няма да тегне товарът на вече спечелени трофеи. Липсата на това напрежение обаче няма да го улесни кой знае колко. Гуардиола си е Гуардиола и от него критиците му в Англия ще очакват само най-доброто. Тези очаквания няма как да се променят във Висшата лига, макар че там конкуренцията е много по-голяма в сравнение с Германия, където конкурент напоследък му беше само Томас Тухел с Борусия Д.

В негово лице Пеп можеше да намери съмишленик, с когото да пие чаша вино (б.р., за въздържателя Тухел вода) и да си поговори за тенденциите по отношение на тактиката. В Англия обаче го очакват едновременно Юрген Клоп (Ливърпул), Арсен Венгер (Арсенал), Антонио Конте (Челси), Клаудио Раниери, който сензационно направи Лестър шампион, и естествено, старият му враг Жозе Моуриньо, който пое градския съперник Манчестър Юн. Двамата по-скоро ще се целят със солници, отколкото да седнат да пият вино, бира или вода.
При това положение Пеп няма как да не го очакват интересни моменти на Острова, а също и феновете по света...

Мартин Хофман, превод на вестник "7 дни спорт"