Ювентус няма конкуренция в Италия през последните пет години. И през новия сезон "старата госпожа" е големият фаворит за скудетото, което ще е рекордно шесто поредно. Отборът има всички сили да направи и още един подвиг – трети пореден дубъл. И това не подлежи на съмнение, защото и резервните играчи на "бианконерите" имат всичко необходимо да спечелят Купата на страната.

Голямата мечта обаче е Шампионска лига. В исторически план Юве има само две титли от най-силния клубен турнир в Европа и света и шест загубени финала. Директните мачове за Ушатата се превърнаха в прокоба за "старата госпожа". Но това лято ръководството на клуба показа, че е готово на всичко, за да покори Стария континент. Беше привлечен опитен играч като Дани Алвеш, който с Барселона три пъти е печелил турнира, още вдъхновяващия Миралем Пянич, младата перла Марко Пяца и Меди Бенатия, с когото защитата на Юве става №1 на континента, благодарение на наличието и на BBC (Бонучи, Бардзали, Киелини). Черешката на тортата ще бъде купуването на звездата на Наполи Гонсало Игуаин.

Борбата за Юве ще бъде да задържи Бонучи и Погба. Първият е желан от манчестърските грандове Сити и Юнайтед, но няма сериозни индикации, че ще напусне. Нито торинци искат да го продават, нито той иска да си тръгва. С френския национал ситуацията е далеч по-деликатна. "Червените дяволи" и Реал Мадрид са готови да счупят всички рекорди на планетата, за да вземат 23-годишния халф. Евентуалната му продажба обаче не бива да плаши Ювентус. За далеч по-малка сума от 100 милиона паунда може да бъде купен класен заместник, като сред спряганите имена са Аксел Витцел, Неманя Матич и Хавиер Масчерано. Плюс това в халфовата линия Макс Алегри разполага още с играчи като споменатия вече Пянич, Сами Кедира и Клаудио Маркизио, който е аут за още няколко месеца.

Благодарение на Антонио Конте и Макс Алегри футболистите на Юве се научиха да играят във всякакви схеми. Тактическата гъвкавост на отбора е невероятна и треньорът може да прави промени в позициите си на играчите по време на мачовете, което да се отрази положително. 3-5-2, 4-3-1-2, 4-4-2..., никой не може да разгадае с коя схема ще стартира мача Алегри. Това е огромен плюс за отбора, особено в напечените дербита от Шампионска лига, които се решават от малките детайли. И при всички вариации тактикът разполага с играчи от невероятна класа.

Само погледнете какви имена могат да останат на пейката – Бенатия, Патрис Евра, Стефан Лихтщайнер, Роберто Перейра, Пяца и т.н. Скамейка, за която дори Светата Троица – Реал Мадрид, Барселона и Байерн Мюнхен, би завидяла. Да погледнем един предполагаем титулярен състав на Юве при схема 3-5-2 и резервите, при условие, че броим Игуаин за привлечен.

Вратар: Джанлуиджи Буфон (Нето)

Централни защитници: Леонардо Бонучи (Бенатия), Джорджо Киелини (Ругани), Андреа Бардзали (младеж от привамерата)

Халф-бекове: Дани Алвеш (Стефан Лихтщайнер), Алекс Сандро (Патрис Евра)

Централни халфове: Пол Погба (Стефано Стураро или нов играч: Витцел, Матич, Масчерано), Миралем Пянич (Роберто Перейра), Сами Кедира (Клаудио Маркизио, резерва, защото е контузен)

Нападатели: Гонсало Игуаин (Марио Манджукич), Пауло Дибала (Симоне Дзадза).

Как ви се струва? И имайте предвид, че играчи като Марио Лемина, Ернанес, Пяца, Квадво Асамоа не са споменати сред резервите, а само те могат да изнасят тежестта в Серия "А" и Купата на Италия. Любимата схема на Алегри е 4-3-1-2. Тук избираме титулярите при уточнението, че Маркизио вече е възстановен. Но както сами видяхте по-горе, в началото на сезона определено има кой да замести мотора на Ювентус.

Вратар: Джанлуиджи Буфон (Нето)

Централни защитници: Леонардо Бонучи (Андреа Бардзали), Джорджо Киелини (Меди Бенатия)

Крайни бранители: Дани Алвеш (Стефан Лихтщайнер), Алекс Сандро (Патрис Евра)

Централни халфове: Пол Погба (Квадво Асамоа или нов играч: Витцел, Матич, Масчерано), Клаудио Маркизио (Марио Лемина), Сами Кедира (Стефано Стураро)

Атакуващ халф: Миралем Пянич (Марко Пяца)

Нападатели: Гонсало Игуаин (Марио Манджукич), Пауло Дибала (Симоне Дзадза).

Страховито, нали? Именно тези две тактики са най-предпочитани за Алегри, като не е тайна, че втората му е любима. Първата пък му беше завещана от Конте, а настоящият треньор на Юве показа, че умее да подрежда играчите си и при 4-4-2. За справка, реванша с Байерн Мюнхен от Шампионска лига, когато Ернанес игра малко зад Алваро Мората. Тук правим уточнението, че Погба може да бъде ползван и като дясно крило, но там не е голямата му сила и за това го поставяме в центъра на терена.

Вратар: Джанлуиджи Буфон (Нето)

Централни защитници: Леонардо Бонучи (Андреа Бардзали), Джорджо Киелини (Меди Бенатия)

Крайни бранители: Дани Алвеш, Патрис Евра

Централни халфове: Пол Погба (Стефано Стураро или нов играч: Витцел, Матич, Масчерано), Клаудио Маркизио (Сами Кедира)

Крила: Алекс Сандро, Марко Пяца

Нападатели: Гонсало Игуаин (Марио Манджукич), Пауло Дибала (Симоне Дзадза).

Тази тактика не е толкова впечатляваща, защото няма гъвкавостта и класните резерви на горните две, но е с достатъчно силни изпълнители, за да се ползва при голям брой контузени играчи. Точно както беше на мача на "Алианц Арена" през пролетта. Има и още вариативности, една от която е 4-3-3, при която Пяца е титуляр в предни позиции до Игуаин и бижуто Дибала. Със селекцията си до момента "старата госпожа" се превърна в истинско страшилище, но дали изброеното ще е достатъчно за покоряване на Шампионска лига, само времето ще покаже. Всички знаем, че за успех в подобен турнир е нужен и късмет...

Веселин Коларов, Gol.bg