Спомняте ли си онзи велик момент през 2009 г., когато 17-годишният Фредерико Македа вкара победния гол за неговия "Манчестър Юнайтед" в кървавия мач с "Астън Вила". След попадението полудялото от радост момче се затича към трибуните и се хвърли в обятията на още по-щастливия си баща. Медии по цял свят разказаха за младока и неговия горд създател, които взаимно си се обясняваха в любов.

Има обаче и момчета, които никога не са имали шанса да усетят бащината прегръдка в мигове на страхотна спортна радост. Тичали са, вкарвали са, изкачвали са се в кариерата, но е нямало на кого да се похвалят у дома.

Бащите им са ги игнорирали, потискали или въобще ги е нямало във важните моменти на своите синове. Е, после идват парите и богатството и някои от провалените татковци са се сещали за своята плът и кръв, както се случи в живота на Марио Балотели. Всеки един от топиграчите признава, че провалените семейни отношения малко или повече са се отразявали на поведението им извън и на терена.

Дали например Лионел Меси щеше да бъде осъден като долен престъпник, ако не беше алчността на татко му Хорхе. Само преди дни испански съдия даде по 21 месеца затвор на баща и син за укриване на данъци. Спокойно! Меси няма да лежи зад решетките, тъй като се лежи ефективно само ако си получил поне 24 месеца от съда. И въпреки това черното петно върху репутацията на Бълхата едва ли скоро ще избледнее. В Испания са категорични, че играчът е бил подведен от своят отец да крият данъци, лишавайки по този начин испанската хазна от 4,1 млн. евро. На всичкото отгоре испанският вестник "Ел Мундо" разказа в свой материал как татко Хорхе е замесен в прането на пари от наркотици

Възрастният мъж организирал благотворителни мероприятия, възползвайки се от името на сина си, които били прикритие за изчистването на мръсни пари. Семейството на аржентинската суперзвезда се зарече да съди изданието, но това едва ли ще успокои духовете. Меси може би съжалява, че се е доверил на своя баща да му бъде мениджър и финансов съветник, въпреки че досега Бълхата нито веднъж не си позволи да нападне публично своя създател.

Доста по-словоохотлив е шведският топиграч Златан Ибрахимович. Той израства в гетото и се бие всеки ден, за да отстоява своето място под слънцето. Няма кой да го направлява в правилната посока. Родителите се развеждат, а съдът дава попечителските права на Ибрахимович-старши. "Баща ми беше страстен пияница. Не обичаше да се налива в компания. Сядаше сам пред телевизора и започваше да отваря бирите една след друга. За мое съжаление не даваше пари за храна. Често пъти стомахът ми е стържел от глад. Отварях хладилника, а вътре само бири. Но го обичах по свой си начин. Никога не ми е вдигал ръка, просто не можеше да се грижи за дете", разказва за тежките си детски години суперзвездата на европейския футбол, който от следващия сезон ще играе в "Манчестър Юнайтед".

Историята на Златан все пак има романтичен финал. Ибрахимович-старши в началото не подкрепя сина си в опитите му да пробие като футболист. Отива да гледа негов мач чак когато синът му е навършил 19 години.

"Не можех да повярвам, че го виждам на трибуните. Присъствието му ме амбицира силно и направих един от най-силните си мачове в живота. Татко също се промени след този ден. Изостави пиенето, защото футболът се превърна в неговата дрога. Следеше всяко мое движение, всеки мой финт или удар. Поканих го с мен, когато през 2004 г. подписвах договор с "Ювентус". Италианците нещо ми говорят, а аз въобще не ги слушам и зяпам към баща ми. За първи път го виждах с костюм", спомня си Златан Ибрахимович.

В Англия на него му предстои да се изправи в пряк двубой със звездата на "Арсенал" Месут Йозил. Германският национал не може да се понася с баща си Мустафа. Двамата не се ограничиха само до домашни скандали и пренесоха враждата в съда. Месут уволни своя татко от поста на маркетингов директор в компанията му "Йозил Маркетинг" и назначи брат си на овакантения пост.

Материал на "24 часа"