Докато останалите водещи клубове във Висшата лига се надпреварват да хвърлят огромни пари за знайни и незнайни футболисти и подсилват непрекъснато съставите си, Арсенал пасува. И именно тази стратегия може да им струва скъпо.

След отварянето на трансферния прозорец в началото на юли пазарът във Висшата лига е нагорещен до червено. Милиони се въртят непрекъснато както между местните клубове, така и поемат към континента в търсене на качествена стока. Особено отборите от голямата петорка в състав Манчестър С, Манчестър Юн, Ливърпул, Челси и Арсенал по традиция се надпреварват кой ще похарчи най-много пари и тази година не е по-различно, защото общата похарчена сума за нови играчи в английски елит вече гони границата от 600 млн. евро.

И със сигурност ще продължи да нараства рекордно, защото новите лица сред мениджърите - Пеп Гуардиола (Ман С), Жозе Моуриньо (Ман Юн) и Антонио Конте (Ювентус), искат да напазаруват футболисти от възможно най-добро качество само и само да се представят добре пред новите си работодатели.

Голямото изхвърляне се разиграва в Манчестър Юн, където дават мило и драго да заличат проваления минал сезон. А поне засега Арсенал е клубът сред големите, който пасува на пазара. Топчиите на Арсен Венгер станаха вицешампиони през изминалия сезон, но вместо да се подсилят още в опит да посегнат към титлата, засега те поддържат крайно подозрително поведение. Да, опорният халф Гранит Джака пристигна от Борусия М за 45 млн. евро, които са всичко друго, но не и изгодна цена. Но засега той е единственото именито попълнение на "Емирейтс".

"Голямата част от скъпите трансфери вече станаха факт и оттук нататък няма да е лесно да се привличат интересни играчи", мотивират странно поведението си на пазара от Арсенал. Истината обаче е, че напоследък все по-често се случва амбициозни футболисти да отказват да дойдат в клуба заради факта, че не вярват във възможностите му да се бори за титлата. Последният пример е Джейми Ваарди, който уж трябваше да дойде, а вместо това предпочете нов договор с шампиона Лестър. Според запознати Гонсало Игуаин също е бил на челно място в списъка с евентуални покупки на Венгер, но по всичко личи, че в крайна сметка аржентинският нападател ще подсили Ювентус. 

Няма никакво съмнение, че и сега Арсенал разполага с достатъчно добър състав, с който може да се конкурира с най-добрите. Плеймейкърът Месут Йозил, нападателят Алексис Санчес и бързият като вятъра десен бек Ектор Белерин притежават нужните качества да поведат отбора към титлата през новия сезон. Но в същото време за тези извън клуба се създава усещането, че ръководството не е в крак с времето и е врътнало кранчето за финансиране на евентуални нови трансфери. "Миналия сезон имахме късмет, че станахме втори - признават от лагера на Топчиите. - Но останалите клубове ангажираха много нови играчи и този път ще бъдат по-добри!" 

Истината е точно такава - от Арсенал не трябва да разчитат, че конкуренцията ще се изложи дружно и през новия сезoн. А и здравото пазаруване на останалите няма как да не породи недоволство в лагера на Топчиите. Защото в крайна сметка играчи като Санчес и Йозил имат за цел да стават шампиони. По отношение на европейското си участие Арсенал също би трябвало да вземе мерки. Топчиите от години не могат да пробият далеч в Шампионската лига и за да успеят, се нуждаят от качествени попълнения. Мениджърът Венгер е длъжен да ги ангажира, иначе нещата ще си продължат в същия дух. Като доказателство на предположенията на феновете, че клубът е обзет от опасна летаргия!

Денис Мелцер