Сватбата на малката шерка на Стоичков - Христина, трябваше да бъде своеобразно продължение на щастливата 2016-а за Христо Стоичков. Той отбеляза половинвековен юбилей с шоу на националния стадион, голямата му дъщеря Мика се сгоди и съвсем скоро ще го дари с внук.

Но всичко отиде по дяволите заради една друга любов - тази между Ицо и журналистите. Едва ли има българин, който да не оценява спортния принос на Стоичков, често използваме думите - посланик на България.

Той обаче е посланик с особен език, а когато става въпрос за представители на медиите - не се притеснява да влиза и в схватки.

Юмруците, които отнесе шофьорът на "България днес", бяха последвани от десетки коментари - в защита и против футболната легенда. Сигурно е едно - те не са се крили като папараци, а при наличието на полиция да биеш журналисти е повече от нелепо. Също и подсъдимо, но най-вероятно всичко ще се размине... по български.

Гилдията също се чуди - да направи метан на Христо или да защити колегите си. И тук няма единство, защото принципи няма.

Но тази схватка не е единствената, да я подминеш и да кажеш - изпуснал си е нервите.

"Любовта" между журналисти и Стоичков помни и други инциденти.

През 2008 г. той наби и фоторепортера на "168 часа" Любомир Асенов в Барселона. Защото го снимал в ресторант.
 

"Бях в Барселона, за да снимам надпреварата от Формула 1, която бе в неделя. Вечерта с жена ми Агнес Методиева, която е бременна в петия месец, и с двама български приятели решихме да хапнем в ресторант "Саламанка". Малко по-късно в заведението влезе Христо Стоичков със съпругата си. Седнаха на друга маса. Като фоторепортер реших да го снимам, но без да му досаждам. Направих снимка и се върнах на масата си. Малко след това си тръгнахме. След като излязох от ресторанта и тръгнах по улицата, Христо Стоичков ме нападна в гръб. В момента, в който се обърнах, той ме удари в зъбите, разказва фоторепортерът. Аз паднах на земята, а той се опита да ме ритне в главата, но аз си сложих ръцете, за да се предпазя. В този момент при мен дойде и съпругата ми, която попита какво става. Той започна да я дърпа и псува, от което тя силно се притесни. Стоичков ми взе фотоапарата и започна да ме плаши, че ще видя какво ще ми се случи, след като се прибера в България. В този момент се намесиха и органите на реда", обясни тогава Асенов.

Стоичков се закани по същия начин и на прясно удареният шофьор през уикенда, нищо ново.

Бившият футболист обича да "храни" журналистите, които пък приемат "комплиментите" му с телешки възторг.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR той чистосърдечно заяви, че "родните журналистите нямат общо с хората".  Защо тогава приема да говори с нечовеци?

Клипче на "Господари на ефира" пък припомня едни от най-култовите му реплики към четвъртата власт.

Явно легендарната осмица има афинитет към операторите. През 2005 година, важно е да се уточни, че е на обществено място, обективът на Канал 3 е насочен към Стоичков. Не закъснява и неговата реакция - "Бегай, бе, да не ти омаам една камера в главата".
 

Година по-късно и оператор на ТВ7 се сдобива с прякор, след като си позволява да снима Стоичков на летището. "Бегай, бе, цървулин", нашепва нежно Камата.

Медиите също не прощават на Стоичков и на няколко пъти го "разведоха" заради слухове за извънбрачна любов. Мислите, че Ицо е останал длъжен?

"Тия, където ме разведоха, могат малко под пъпа да слезнат, там ше намерят най-доброто място", заявява той пред камерите през 2011 година.

В средата на първото десетилетие на новия век Канал 3 бяха ударници на тема спорт. Едно от оръжията на Сашо Диков бе репортерката Петя Петрова, която освен с провокативни въпроси се славеше и с голямо деколте. Петя невинно хвърляше питанки към футболистите, ама не типичните, а от сорта дали разделят мача на две части - първо и второ полувреме.

Та при едно от поредното нахлуване на Петя в пространството на футболистите последва култовата реплика на Стоичков: "С мириЖливите цици навънка!". Направо естет...

Оставяме на специалистите да се изказват докъде трябва да стига нахлуването в личното пространство (това освен редакционен е и личен избор на всеки журналист), тежи ли славата, доколко свикват родните звезди с камерите, доколко трябва все хубави неща да се пишат за известните.

Бъдете сигурни обаче, че несподелената "любов" между журналисти и Стоичков няма да завърши с инцидента на сватбата на дъщеря му. Защото тази любов наистина е голяма. Защото в България не правим разлика между спортни и човешки постижения. Защото се радваме, когато ни казват "цървулин", понеже е от златните уста на легенда като Стоичков. Любов, а като при всяка голяма любов, при балканците има и малко бой...

Александър Попов, Dnes.bg