В света на футбола през ХХ1 век се наблюдават куп странни и дори идиотски прически. След като Дейвид Бекъм се превърна в модна икона и наложи повсеместно стила "мохикан", все повече футболисти опитват по някакъв начин да изтъкнат себе си. Но не с качествата си на терена, а с външния си вид. Много от тях се превръщат и в истински пионери на модата, като не ги е страх да се впуснат в търсене на перфектната прическа. Аарън Ремзи (Арсенал и Уелс) и Лионел Меси (Барса) заложиха на голямата промяна - изрусяване, но пък ако става въпрос за шантави опашки, плитки и фльонги, то има един друг футболист, който диктува кое е модерно и кое не - Златан Ибрахимович. 

Свирепият швед е привърженик на вирнатите нагоре опашки тип "кукуригу" още от времето, когато беше в Милан. В началото стилът му често беше осмиван от "модната полиция" в Англия, но откакто се развихри с екипа на Манчестър Юнайтед, все по-малко стават смелчаците, готови да се подиграват на прическата му предвид играта му на терена, внушителните му мускули и тежкия характер. В интерес на истината Златан не е единственият "пророк" на кукуригуто. Уелската звезда на Реал Гарет Бейл също започна да връзва опашка нагоре, като точно с нея се радва на най-успешния период в кариерата си. Случайност? Едва ли. Самият Бейл след финала на Шампионската лига се закле, че за нищо на света не би отрязал опашката си.

Но да се върнем във Висшата лига. Оказва се, че "стилист Ибрахимович" има фенове не само сред съотборниците си от Юнайтед, но и дори при вечния враг - Ливърпул. Така поне изглежда, защото от началото на сезона Алберто Морено и Роберто Фирмино започнаха да играят с прически досущ като на шведа. Съотборникът на Ибра Дейли Блинд също се престраши да експериментира, като в последно време и той цъфна с кукуригу. Според някои модни експерти на Острова на холандеца дори му отива и подобен тип опашка не му стои толкова нелепо, колкото на други. Защитникът на Саутхемптън Върджил ван Дайк също носи косата си по подобен начин, но специалистите изтъкнаха, че в неговия случай става дума по-скоро за мъжки кок. Отвъд Океана също има един заклет привърженик на високото връзване на опашката и това е американският национал Греъм Зуси. За мнозина той не е толкова известен, но пък в Мейджър лигата е наравно по популярност със звезди като Стивън Джерард, Франк Лампард и Андреа Пирло. Естествено, но не защото е майстор като тях. 

Все пак Ибра не може да се счита за изобретателя на футболното кукуригу Преди него има и други играчи, които удивляваха с подобна опашка - Анди Карол, Филип Мексес, а доскоро и Марко Арнаутович от Стоук. Заигравките с опашките далеч не са единствената форма за изява на футболистите чрез техните коси. Вече бяха споменати Ремзи и Меси, но когато става въпрос за прически, има един играч, който бие всички по ексцентричност. Става дума за Раджа Наинголан, който няма никакъв проблем да носи изрусен гребен, наподобяващ гребена на праисторически динозавър, или пък вързани малки плитчици върху иначе обръснатата му глава. Най-скъпият футболист в света Пол Погба пък си има личен фризьор в Париж и при всяка възможност го посещава, за да експериментира с нови стилове прически, включващи изрисуване на черти или дори собственото му име на главата. 

Нападателят на Интер Родриго Паласио е добре познат с плитката от 2 косъма, която виси от задната страна на оплешивяващата му глава. Марек Хамшик се отличава с вдигнатия гребен, а пък покрай сензационното влизане в Примера дивисион на Леганес капитанът на тима Мантовани също реши да се прочуе и боядиса косата си синя.

Материал на вестник "7 дни спорт"