От както изпълнителният директор Джузепе Марота пристигна в Ювентус през май 2010 г., той си създаде репутация на човек, който може да изгради много успешни отбори с умни и премерени ходове. Фактът, че той успява да го направи със или без сериозни инвестиции, само потвърждава неговата репутация като много от неговите трансфери са перфектни примери как трябва да се ръководи един клуб.

Това е човекът, който привлече Андреа Пирло със свободен трансфер и отмъкна Пол Погба от Манчестър Юнайтед срещу минимална компенсация. Доказателство за качествата му е и че успя да продаде обратно французина на „Олд Трафорд“ това лято за рекордна трансферна сума. Също така той беше доста безкомпромисен като успя да измъкне Гонсало Игуаин и Миралем Пянич от двата най-големи конкурента на Ювентус в Италия чрез заплащане на клаузите им за откупуване. И все пак независимо от всички споменати трансфери, един друг може да се изтъкне като най-добрия и най-невероятен, който е извършил 59-годишният директор. Сделка, която и днес изглежда грандиозна.

През януари 2011 г. „бианконерите“ изпитваха сериозни затруднения в защитен план. Отчаяно нуждаещи се от освежаване на защитата, в Ювентус беше привлечен от Волфсбург Андреа Бардзали. Според официалния сайт на клуба Ювентус заплати едва 300 000 евро за защитника, който се оказа излишен в немския отбор, макар че беше с основна заслуга за спечелената титла в Бундеслигата през сезон 2008/09.

В началото на кариерата си Бардзали остава сравнително неизвестен за широката публика, играейки за отборите на Рондинела, Пистоезе, Пиаченца, Асколи и Киево. След това играе с успех в Палермо и става постоянна част от италианския национален отбор като взима участие във втория мач от груповата фаза на световното първенство през 2006 г. и е титуляр на четвъртфинала.

Първите шест месеца от престоя му в Ювентус не преминават особено добре. Проблемите на отбора продължават, което води до седмо място в крайното класиране за втора поредна година. Той изиграва едва 15 срещи, но неговата кариера и съдбата на клуба щяха да се преобразят съвсем скоро.

Антонио Конте е привлечен за старши треньор през лятото на 2011 г. Той слага край на посредствеността, в която бе изпаднал клуба и извършва някои много смели решения. След като не остава доволен от показаното в схеми 4-4-2 и 4-3-3 в началото на своя престой в клуба, той решава да заложи на схема с трима централни защитника. Бардзали оформя трио станало известно като „BBC“ заедно с Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини. Сигурността, която предоставят, позволява на останалите от отбора да играят с много по-голяма свобода и спокойствие, знаейки, че защитната линия е стабилна.

Бонучи се превърна в може би най-добрия централен защитник с топка в крака, способен да извършва прецизни подавания и да участва в изграждането на атаките на отбора, почти като допълнителен халф.

Киелини пък осигурява силата – здрав, типичен защитник, който не оставя противниковите нападатели нито за момент. С лице често изкривено в гримаса и силовия му стил на игра, шпагат от страна на защитника е нещо подобно като да бъдете ударен от Хълк.

Но къде е мястото на Бардзали? Най-просто казано той е най-пренебрегваният и недооценен защитник в момента, способен да обезличи всеки нападател, получавайки малко признание за това.

Играта му е пример за съвършенство в защита като Бонучи няма никакви съмнения относно силните черти на съотборника си, които той обсъжда в интервю за Total Italian Football през март:

Играл съм с много шампиони, като съм опитвал да „открадна“ по някоя тайна от всеки. Но играчът, когото най-много обичам да наблюдавам на терена е Бардзали. Той е непреодолим едно на едно, впечатлява в тренировките и винаги се раздава на 100 процента в мачовете. Мисля, че Андреа е пример за всички.
Това уважение и възхищение са напълно заслужени, като може да се изкаже твърдение, че от пристигането си в отбора, Бардзали е най-добрият и постоянен защитник на Ювентус. Това продължава и през този сезон, играейки на обичайното си високо ниво, независимо че на моменти отбора не изглежда добре и е разфокусиран. Брилянтен в разчитането на играта и предугаждащ следващия ход на противника, той е способен да оставя без свободни пространства дори най-добрите нападатели, срещу които се изправя.

След загубата от Милан с 1-0 в събота вечерта, той беше видимо раздразнен докато напускаше терена. Спирайки се да даде интервю за Sky Italia той изрази много ясно чувствата си, независимо че получи похвали за собственото си представяне:

Много съм ядосан, че загубихме, така че не мога да коментирам как съм се представил.

Два момента от мача се развиха много лошо за нас. Всъщност играхме по-добре в сравнение с двубои, в които сме печелили, но след като сме загубили очевидно, че трябва да се представяме по-добре.
Бардзали заяви също, че отборът се е „провалил“, защото са имали над час игрово време, за да компенсират отменения гол на Пянич. Изисквайки толкова висок стандарт от себе си и съотборниците си е част от това, което откроява него и Ювентус като цяло от останалите отбори.

Както може да се види на графиката от StatsZone на сайта FourFourTwo, 35-годишният защитник определено е направил всичко възможно, за да се спечели мача срещу „росонерите“. Извършвайки 54 точни паса от 59 опита, той се отчита и с един шпагат, едно пресечено подаване, пет изчиствания и два блокирани удара.

Изправяйки се срещу Карлос Бака неговия тайминг беше безпогрешен както обикновено. Той не извърши нито едно нарушение, а в същото време не позволи на колумбиеца да се озове дори и близо до голова възможност. Това беше един типичен за Бардзали мач – страхотно представяне от играч, който е в топ форма както през този, така и през изминалите няколко сезона.

Той се завърна към върхова форма след тежка контузия, играейки важна роля в спечелените два дубъла (титла и купа) от Ювентус през последните два сезона като има още какво да даде на отбора. Роденият във Фиозоле футболист показа срещу Милан класата си като се надяваме съотборниците му да играят на неговото ниво в мачовете през предстоящите важни седем дни. Сампдория, Наполи и Олимпик Лион са следващите три съперника на Ювентус като несъмнено Андреа Бардзали ще бъде готов за тях.

Статията е с оригинално заглавие – Andrea Barzagli: The Best €300,000 Juventus Ever Spent, е написана от Adam Digby. Преводът е на Juventusbulgaria.com.