Именитият роден треньор Георги Василев-Гочето коментира пред "Тема Спорт" процесите в ЦСКА и перспективите пред клуба. Той изрази позитивно мнение относно бъдещето на червените.

ЗА СИТУАЦИЯТА В КЛУБА И ПОДГОТОВКАТА

ЦСКА вече върви по правилен път. Зароди се отново амбицията, върна се спокойствието в този клуб. Има някакъв ред, който за ЦСКА е много важен. Спря се с постоянните полемики, с това да е непрекъснато обсъждан, критикуван, мачкан по всеки повод.

Всичко това преди пораждаше колебание. Вече има единство, а редът на всички е ясно от кого е наложен - Гриша Ганчев. С това той бе характерен и в Ловеч. Там много-много излишни приказки нямаше. Знаеше се кой кой е, кой какво и кога да каже и направи. Вижда се, че това постепенно се прехвърля и на "Армията".

Да, обстановката в ЦСКА трудно може да се промени с един замах, от раз. Но в последните няколко години ЦСКА изживя голгота със смяна на собственици, на треньори, на футболисти, за да се стигне до сегашното ниво. Вече има стабилна основа във всяко едно естество.

По отношение на подготовката, първо - ЦСКА никога не е бил отбор, който ще прави тънки, елементарни сметки за това кой ще му е противникът. Тимът има достатъчно самочувствие като традиция, която носи на гърба си. За противниците им - Локо Москва, Динамо Киев и останалите, ЦСКА е дразнител.

През лятото играха с Интер и го победиха. Тогава обаче вдигнаха високо летвата и се видя, че не са готови, не са на това ниво от подготовката. Но това вече е въпрос на спортно-техническа представа и политика, която треньорският щаб води.

Предполагам, че сега Стамен Белчев си е направил добре сметката на какво трябва да наблегне и какво да подобри в този мъртъв период, който е изключително важен за първенството. Стъпка по стъпка ЦСКА расте. В това спор няма!

ЗА ТРЕНЬОРСКАТА СМЯНА И СЕЛЕКЦИЯТА

Със смяната на Йорданеску и влизането на българин в лицето на Стамен Белчев се създаде друга атмосфера вътре в тима. Друго настроение. Вече се изстисква максимумът от футболистите по отношение на техните стремежи и амбиции. Всичко това подлежи и на усъвършенстване от страна на спортно-техническия щаб.

Много важен ще е подборът на новите играчи и въобще ще се прави ли селекция. Защото в момента ЦСКА е единственият тим в Първа лига, който не е привлякъл нито един нов играч. Това е и нещото, по което ЦСКА отстъпва. А селекцията е изключително важна.

Защото ти може да им скъсаш задника от тренировки и методи, но нямаш ли класата, ще ти е много трудно. Все пак червените трябва да се сравняват с отборите не зад тях в класирането, а с тези пред тях. И най-вече с еталона в момента за България - Лудогорец.

Тук не говорим за количество на селекцията. То може да създаде известно ниво до определен процент на конкуренция, но в никакъв случай тя няма да е решаваща в издигането на класата. Така че засилването на лидерските позиции на постове, в които ЦСКА смята, че има дефицити, е от изключително важно значение.

Да, Манолев е отличен футболист и сто процента ще помогне за това израстване, но тук трябва лидер. В Лудогорец това е Марселиньо, така че защо и в ЦСКА тази фигура да не е чужденец. Нищо срамно няма в това.

ЗА ЦЕЛИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Отборите от първо до трето място са ясни още отсега. Даже може още повече да конкретизираме нещата - шампион ще е Лудогорец. Остава да видим как ще се развие спорът между ЦСКА и Левски за второто място. И той ще е много важен за самочувствието.

Да, ако останеш трети, има теоретична вероятност да не играеш в Европа, ако загубиш баража с победителя във втората осмица, но това е малко вероятно да се случи. По-важното е какво ще надгражда ЦСКА през пролетта за този половин сезон, който остава, и влизането с перспектива за новия шампионат.

Там вече целта не може да е по-различна от това да се гони първото място. И ако сега някак сме свикнали с тази мисъл, че ЦСКА ще се бори за втората позиция, то след пет, шест месеца с това трябва да се скъса и да се гледа само в една точка и цел - шампионската титла.

Това е именно моментът, в който ЦСКА трябва да направи крачката напред в гоненето на Лудогорец. Самите мачове с Лудогорец през пролетта ще дадат отговор и ще са моментите, в които тимът ще трябва да си свери часовника.