Е, сега вече няма как да не повярваме на Спас Русев, че е отложил Общото събрание на ПФК Левски от 3 февруари на 20 февруари заради важна среща в Швейцария. Задължително трябваше да повярваме и на изпълнителния директор, че това събрание ще е рутинно няма да стане нищо. Едни милиони се плащат, едни акции се прехвърлят, имаме нов втори по големина акционер в клуба, сменя се името на стадиона, и това ако е нищо интересно?!

Важно е да вярваме на хората от „Герена“. Според информация на разследващият журналист от „Трансмедия“ Мирослав Иванов проблемът е, че най-вероятно парите от „Виваком“ ще бъдат изполвани в Левски за разплащане на стари задължения. Най-вече към бившите собственици на клуба, подарили акциите си на Спас Русев. Това са бившият председател на УС на клуба Иво Тонев, адвокат Александър Ангелов и строителен предприемач Николай Иванов.

Според информация на „Студия Трансмедия“ такива разплащания вече са направени. Интересно обаче за колко точно пари става въпрос, защото при всяка смяна на собствеността в клуба никога не са споменавани стойностите на акциите. Батков ги прехвърлил, ама чакал „нещо“, после тримата се срещнали със Спас Русев, поговорили си и те му „дали“ акциите. А пък той откровено спомена, че бил помолен да влезе в Левски, след което уточни, че това е „покрай „Виваком“. 

Да, ясно е, че нищо не е ясно. Само в Левски е възможно допреди 2 седмици да си бил шеф на школата, после да станеш спортен директор, а след няколко дни да се събудиш като втория по големина акционер в клуба. Може би не е уместно повече да разсъждаваме на тези теми, така или иначе никой не усеща каквото и да е намерение на хората от високите етажи да разкрият истината. А обратното на истината е лъжа. Каза го в прав текст преди няколко дни Наско Сираков.

Дали Левски от няколко години насам е огромна лъжа, всеки може сам за себе си да прецени, но е факт, че голяма част от привържениците вече се отнасят твърде апатично към всяка следваща новина, свързана с Левски. Преди няколко години, когато Иво Тонев спомена за идеята стадиона да се казва „Газпром Арена“, много фенове скочиха. После той се принуди в движение да се измъква от ситуацията с поправката целия комплекс да остане под името „Георги Аспарухов“. Поради политически и други причини обаче „Газпром“ не стана спонсор на Левски, това се отрази на финансирането на строежа и Иво Тонев си отнесе ругатните.

Сега пак имаме поправки и добавки в движение. Спомена се за „Виваком Арена“ пак само за стадиона като част от комплекса, но бързо бе добавено и сегашното име. Отваряме скоба като поставяме под съмнение правото на някой да смени името на нещо, което не е негова собственост. Да не говорим, че сектор А не би трябвало да има Акт-16 поради факта, че строежа не е в завършен вид, както е по проект (липсва фасада, има недовършени помещения, а за козирката да не говорим).

„Vivacom Арена ГЕОРГИ АСПАРУХОВ“ ще е новото име на стадиона, според официалния сайт на клуба. Първо имаме латиница, после кирилица и име на човек с големи букви. Малко странно изглежда на пръв поглед. Личи си, че има нещо недоизпипано, личи си, че това е правено в движение. Един вид „сори, фенове“ и „съжаляваме, Гунди“, но влезте ни в положението, такива са времената, няма как. Да, Реал Мадрид и Барселона също скоро ще си сменят имената на стадионите, те май засега останаха от последните оцелели след като целия световен футбол се предаде пред непрекъснато увеличаващото се влияние на комерсиализацията и запазените марки.

В Левски можеха да го направят по-деликатно някак си. Да организират допитване, да го изпипат до по-приемлив вариант, а не в сайта в съобщителни изречения да го раздават патетични. Ала-бала, как е основан Левски, как се носи в сърцето, обаче вижте сега – ще си сменяме името на стадиона. Ала-бала, Даниел Боримиров е прославил Левсски и България и ще стане акционер. Страхотна патетика в съобщителни изречения.

Притеснителното в никакъв случай не е, че стадионът ще има друго име за следващите 6 години. Тревожното е, че никой не счита за нужно да обясни на обществеността в какъв размер точно са дълговете на клуба. Извършват ли се редовно плащанията към НАП, строителите на стадиона могат ли да блокират сметки, тъй като е видно, че с продажба на билети не могат да се набавят средства, лиценза на клуба висящ ли е, има ли други дългове, като този наскоро появил се към Дъстли Мулдер… И изобщо, в Левски има ли прозрачност и защо феновете са така пасивни.

Това, че вече не са в УС лишава ли ги от възможността да питат, та макар и като акционери по време на Общото събрание. Точно това ще е най-притеснителното – ако на 20 февруари в НДК Спас Русев не бъде разпънат на кръстосан разпит да показва документи, да вади доказателства, значи това вече наистина няма да е Левски, а някаква фирма, от която твърде малко хора се интересуват.

Желю Станков, "Тема Спорт"