Нищо не може да накара феновете да се усмихнат и да се почувстват добре, колкото вида на двама съперници на терена да демонстрират уважение и възхищение един към друг.

Винаги има огромно вълнение, странна тръпка, когато лице в лице излизат двамата най-добри вратари на нашето време – Джанлуиджи Буфон и Икер Касияс. Те вече са на години и мислехме, че след Евро 2016 повече няма да ги видим едновременно на терена, но ето, че съдбата е имала други планове. За наша радост...

Преди днешния първи 1/8-финален мач от Шампионска лига между Порто и Ювентус Буфон и Касияс не спряха да си разменят суперлативи, да демонстрират топли чувства помежду си, въпреки че са били един срещу друг в най-напрегнатите дербита на Стария континент.

През последните две десетилетия Буфон и Касияс са без грам конкуренция на вратарските постове, въпреки че испанецът трябваше да си тръгне през задния изход на "Бернабеу". Tази вечер Джиджи ще изиграе своя мач №145 в европейските клубни турнири и общо 827-ми. Какво постижение само! По собственото признание на 4-години по-младият Икер, той е гледал Буфон още в Парма.

"Бях на 14 г. и останах впечатлен. Докато растях не спирах да го гледам и имаме сходни кариери. Мисля, че италианският футбол няма да има друг вратар като него", каза Касияс. Двамата са спечелили общо 42 трофея, включително и световното първенство като лидери на страните си – Италия и Испания.

Тази вечер легендарните вратари ще се изправят за общо 9 път помежду си в Шампионска лига – включително два 1/2-финала и два 1/4-финала. Каквото и да стане в Португалия, едно нещо е сигурно: две икони на световния футбол ще са съперници, но след мача ще се прегръщат като стари приятели, ще напишат нова глава на съперничеството си, което е изпълнено с взаимно уважение, безкраен успех и възхищение.