В неделя вечерта на стадион „Уембли" Жозе Моуриньо отново направи това, което може най-добре - да вдига тро­феи. Победата на Манчестър Юнайтед с 3:2 срещу Саутхемптън на финала за Купата на ли­гата донесе първото го­лямо отличие на порту­галеца в клуба (без да броим Къмюнити Шийлд), въпреки доста разочароващото предс­тавяне на „червените дяволи", което беше спасено с два вдъхновя­ващи гола на Златан Ибрахимович. Сега 35-годишният швед и Моуриньо, който го привле­че на „Олд Трафорд" ка­то свой довереник още от времето им в Интер, са двете централни фи­гури, теглещи Юнайтед напред. Жозе пристигна в Юнайтед като мениджърът, който е възможно най-близо до гаранци­ята за успех и трофеи, както личи от богатата му визитка досега в Порто, Челси, Интер и Реал Мадрид.

Липсата на радост на „Олд Трафорд" при Луис ван Гаал налагаше нужда от промяна и Моуриньо беше идентифициран като идеалният тип тре­ньор, такъв, който би обогатил историята и успехите на клуба, вместо да ги стопи. Освен това порту­галецът беше сво­боден, след като година по-рано завоюва за трети път шампионска­та титла във Вис­шата лига с Чел­си. Юнайтед бе­ше готов да игнорира факта, че специалистът не остава дълго време на едно място в за­мяна на бърза промя­на. Манчестър Юнайтед беше крещящо неубедителен на „Уембли", но Моури­ньо и отборите му винаги намират начин да пе­челят трофеи. Така ста­на и сега, когато Ибра­химович вкара с глава победното попадение в 87-ата минута. Решени­ето на Специалния да доведе шведа със сво­боден трансфер от ПСЖ беше стратеги­ческо и далновидно. Той е лич­ност със съ­що толкова неоспо­рим статут и самоувере­ност, искаше да докаже себе си в Англия и при­тежава харизма, която напомня за великия Ерик Кантона. Как само Юнайтед се нуждаеше от Ибра­химович в неделя, когато за големи периоди от мача беше отчайващо пос­редствен тим, надигран от Саутхемптън, и хва­нал здраво късмета в ръцете си. Ако клубът смята да надгради този първи значим трофей в ерата на Моуриньо, присъствието на Ибрахимович и през следващия сезон е от съществено значение, защото Купата на лигата е само първата тухла в сграда, която сенуждае от значител­но обновяване след разрушителните години на Дейвид Мойс и Ван Гаал.

При всички случаи тимът е в сигурни ръце с Моуриньо, когато става дума за печелене на трофеи и Юнайтед оста­ва сериозен претендент за още две отличия то­зи сезон, Лига Европа и ФА Къп. Това е добро начало, но гладният за успехи португалец ще иска повече. Постните години в Юнайтед просто не може да продъл­жат, при все идването на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити, установяването на Юрген Клоп в Ливърпул и брилянтна­та трансформация на Челси при Антонио Кон­те. Моуриньо спечели два пъти Висшата лига, както и ФА Къп и две Купи на лигата в първия си престой в Челси. За­писа 124 победи от 185 мача в този период, ко­ето е 67% успех. По време на втория си период на „Стамфорд Бридж" спечели 80 от 136 двубоя (59%) и отново триумфира с титлата и Купата на лигата. Сега в Юнайтед има 28 успеха от 43 мача или впечат­ляващите 65%. Тази статистика е нагледен пример за това какво се иска на „Олд Трафорд". Той ще преследва и Шампионската лига, да­ли през Висшата лига, или през Лига Европа, защото участието в нея е много важно за бъде­щите му планове.

Меж­дувременно, Иб­рахимович от­ново се по­каза като незаме­ним. Той беше разлика­та     на „Уембли". Приносът му беше ре­шаващ за спечелването на мач, в който Юнайтед не зас­лужаваше да победи. Той е с една глава и ра­мена, образно казано, над всеки футболист на Юнайтед. Вкара 26 гола този сезон, като Хуан Мата е втори след него с 9. Отправи 143 удара в сравнение с Пол Погба, който има 117, като 65 от тях са точни (39 за Погба). Ибрахимович води във всяка значима класация за нападате­ли.

Юнайтед е далеч от предишното си вели­чие, но този финал за Купата на лигата доказа отчетливо, че ако изоб­що някога се доближи до този статут отново, Ибрахимович е човекът, от който зависят плано­вете на Мауриньо, дори на 35 г.

Фил Макнълти, "Би Би Си", превод на в-к "Меридиан мач"