Манчестър Сити и Ливърпул започнаха сезона в брилянтна форма, но двата клуба преминаха през няколко спада, които съвпаднаха с вратарските проблеми на „Етихад“ и „Анфилд“.

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола буквално изгони Джо Харт и подписа с Клаудио Браво от Барселона за 17,1 млн. паунда през лятото, най-вече заради добрата игра с крака на чилиеца. Но той направи грешка още в дебюта си.

Браво се сблъска със съотборника си Стоунс, което позволи на Златан Ибрахимович да се разпише в лютото градско дерби на Манчестър. През следващите седмици критиките към чилиеца постоянно нарастваха, най-вече заради невъзможността му буквално да спаси точен удар във вратата. Гуардиола реши да замени Браво с Кабайеро след тежкото поражение от Евертън с 0:4. 

Междувременно наставникът на Ливърпул Юрген Клоп взе Лорис Каруис през лятото от Майнц за само 4,7 млн. паунда, за да замени Симон Миньоле. Но 23-годишният германец също бе подложен на остри критики през цялата 2016-а, най-вече заради слабите си рефлекси и колебанията в изявите му.

Миньоле се завърна на вратата, след като Кариус направи 2 скъпо струващи грешки. Първо, германецът сбърка при загубата от Борнемът с 3:4, а след това и при равенството у дома с Уест Хем за 2:2. Но бяха ли прави мениджърите да променят своя избор за титулярен страж и къде се намират четиримата сред всички вратари във Висшата лига?

Какво говори статистиката? 

Тя красноречиво казва, че Гуардиола правилно е сменил Браво с Кабайеро, но пък Клоп с малко, но е объркал своя избор. Това е поне според модела на Opta. Факторите, по които се оценяват вратарите в него, са точните удари и вероятността те да попаднат в мрежата, въз основа на ъгъл, разположение и разстоянието на всеки изстрел. Самото положение, преди играчът да стреля към вратаря, също се взима предвид.

От четиримата вратари Кабайеро е надминал всички, като е спасил 16% от ударите, които се е очаквало да опънат мрежата му. Той е и единственият, който има положителна стойност. Кариус е допуснал гол в 14% от шансовете, които е трябвало да спаси, Миньоле 16%. Но тези цифри са нищо в сравнение с тези на Браво, който е допуснал гол в 27% от положенията, които е могъл да спаси. 

МАНЧЕСТЪР СИТИ

Впечатляващите резултати на Кабайеро в модела на Opta се потвърждават и от други статистики. Испанецът допуска гол средно на 180 минути. Това е най-доброто постижение на който и да било вратар в цялата Висша лига, играл повече от 700 минути. Аржентинецът е 5-ият най-ефективен страж по брой спрени удари. Кабайеро е един от 10-те вратари, които не са направили нито една грешка, която да е довела до гол.

В допълнение 35-годишният страж е на 2-о място във ВЛ в процентно отношение на спасените точни удари и отново 2-ри по такива в наказателното поле. За контраст пък Браво е трети отзад напред за процент спасени удари в първенството, на последно място що се отнася до такива в наказателното поле, 16-и от 28 за правене на грешки и 14-и по допуснати голове средно на минути.

След поражението от Челси с 1:3 Браво беше допуснал повече попадения, отколкото спасявания в 6 от 9 негови появи. Все пак трябва да отбележим, че това не е необичайно за Висшата лига – случило се е 102 пъти от 551 мача. Но 6 от общо 9 срещи, при това за топклуб? Това е доста смущаващо… 33-годишният страж допусна 6 попадения, без да направи нито 1 спасяване. Разбираемо след това той бе поставен на резервната скамейка. 

ЛИВЪРПУЛ

Миньоле се нарежда на 22-о място относно броя спасени удари, 23-ти за спасени точни шутове в процентно отношение, 20-и за такива в наказателното поле и 11-и по допуснати голове средно на минути. Белгиецът е направил само 1 грешка, която е довела до попадение на противниковия отбор.

Кариус е една позиция по-напред по брой спасени удари, 20 в процентно отношение, 22-ри от такива в наказателното поле и 8-и по допуснати попадения средно на минути. Въпреки това германецът е на дъното по показателя за скъпо струващи грешки, довели до гол на съперника. 

Изглежда Кабайеро временно е разрешил вратарската криза на „Етихад“, но ситуацията с Ливърпул има доста неизвестни. В същото време нежеланият от Сити Джо Харт продължава да практикува занаята на 1000 мили от Манчестър в Торино. 

Адам Смит, SKY SPORTS. Превод: "Тема спорт"