Още по темата

 

ЦСКА-София така и не успя да победи пловдивски отбор в ре­довния сезон – две ну­леви равенства с Бо­тев, загуба и реми, дошло след вратарска грешка с Локомотив. Не, че „червените“ иг­раха толкова лошо на „Лаута“, но там видях­ме двете лица на отбо­ра на Стамен Белчев.

От едната страна бяха българите – Кирил Десподов, Антон Не­дялков, Стойчо Атана­сов, дори и Николай Бодуров. Всички те се хвърлиха здраво на „черно-белите“. Не се притесниха от опитни­те бойци в състава на Едуард Ераносян като Ванчо Траянов, Котев и Виданов.

От другата страна обаче имахме чужденците. Кубемба, Рафа Перес, Пинто, Меркадо… Тези четири­мата не знаеха къде се намират. След силното начало на пролетния дял Руй Педро също дръпна ръчната и бе сред слабите на „Лау­та“. Единствените ле­гионери, които заслу­жават да играят в този отбор са Петрус Бумал и донякъде Густаво Кулма и Арсенио Нунеш. Всички други пра­вят само едно -изяждат хляба на никак не лошите млади българи в състава на „армейците“, повечето, от които, изградени в академията в Ловеч.

Само погледнете колко наши сънародни­ци страдат заради съм­нителните чужденци. Чорбаджийски не иг­рае заради Рафаел Пе­рес. Никола Колев не може да помирише те­рен заради Рубен Пин­то и Давид Шимао. Десподов дълго време търкаше пейката зара­ди Диого Виана през есента, а Александър Георгиев – заради някакви си Кубемби и Меркадовци. Милчо Ангелов също не може да хване ръка заради Каранга и Кубемба.

Ясно е, че трудно мо­же да се изгради силен отбор само от българи. Но ако ще играят чуж­денци, нека поне бъдат като тези в Лудогорец. Каза го и Боби Галчев, малко преди да бъде изхвърлен от първия състав на ЦСКА-Со­фия. Реално в момента само с 3-4 легионери -Бумал, Руй Педро, Кулма и от време на Арсенио, „червените“ също щяха да са на третото място.

Но по­не щяха да са развили и калили в мъжкия футбол още повече Стойчо Атанасов, Ки­рил Десподов, Никола Колев, Милчо Ангелов, Александър Георгиев, Кристиян Малинов. Но не – почти всеки мач феновете на отбора трябва да гледат как Рафа Перес се спъва в топката, как Кубемба не може да я овладее или как Шимао прави нарушение след нару­шение.

Българите са светлия лъч в този отбор на ЦСКА-София. Целта на шефовете е, колкото се може повече фенове на автентичния отбор да припознаят този, който понастоящем до­макинства на „Българ­ска армия“. Но с тези чужденци, притежава­щи спорни качества, или поне не такива за отбор, който гони тит­ли и купи, привържени­ците със сигурност ня­ма да се върнат на ста­диона.

Материал на "Меридиан мач"