Волейболистът Спас Байрев вече не е част от тима на „Левски“, след като бе уличен в употреба на марихуана. Случаят скандализира до известна степен спортната общественост у нас, при все че в света на футбола подобни истории са се превърнали във всекидневие. Скандалите, включващи в едно изречение футболисти и забраненото от антидопинговата асоциация вещество, са десетки, дори стотици. Ще ви щрихираме само най-нашумелите, като в едни случаи става въпрос за забавление, а в други за чист бизнес.

Марсело Плеч, бившият футболист на „Борусия“ (Мьонхенгладбах) и „Кайзерслаутерн“, определено не попада в групата на забавляващите се. Той бе хванат да пренася с тир рекордните 793 кг марихуана в края на 2016 г. Бразилецът, прибрал се в родния Толедо след края на своята кариера, бе спипан по време на спецакция в Южна Америка. „Това е шокираща новина и много тъжна история – заяви Марсел

Витечек, играл в един отбор с Плеч. – Никога не бих си помислил такова нещо за бивш играч от Бундеслигата. Надявам се историята да излезе различна“. За съжаление на Витечек, изнесената информация бе потвърдена, а Плеч получи присъда от 9 години. Този инцидент не е изолиран случай в света на футбола. С Кристиан Ободо например историята е по-различна. Соченият за някогашен обещаващ талант от Серия А бе обявен за издирване през 2013 г. от тогавашния негов клуб „Динамо“ (Минск).

Нигериецът с италиански паспорт, играл за отбори като „Фиорентина“, „Удинезе“ и „Торино“, бе открит на Апенините с 52 грама марихуана в джоба и… две румънки за компания. По ирония на съдбата по-късно вече противоречивата му кариера го отведе именно в северната ни съседка, където той носи екипите на „Конкордия“ и „Пандури“. Арън Фарел не може да се похвали с визитката на Ободо, но за сметка на това досието му е далеч по-внушително. Бившият играч на английския „Кидърминстър“ бе спипан през 2015 г. със 135 растения марихуана. Очевидно Фарел е обръщал по-голямо внимание на „градинарството“ за сметка на кариерата, тъй като растенията му били на стойност 100 000 паунда.

Не по-малко интересно е и в женския футбол, където подобни провинения съвсем не липсват. Отказалата се от активна кариера Аби Уомбач, чиито 184 гола в 255 мача я превърнаха в любимка на САЩ, бе спипана да шофира в нетрезво състояние, а кръвните проби потвърдиха наличието на кокаин и марихуана в организма й. По-късно тя призна, че е пушила трева още на 24-годишна възраст, а малко по-късно е посегнала и към коката.

Дори и треньорите си позволяват не само да се докоснат до лекия наркотик, но и да го разпространяват. Авторът на историческия първи гол за Гана на световни финали Вибер Бътс бе осъден на 3 години затвор за притежание на 48 грама марихуана в края на 2015 г. Нийл Армстронг е първият човек стъпил на Луната. А Крис Армстронг пък е първият футболист във Висшата лига, наказан именно за „излитания“ заради трева. Тогавашният играч на „Кристъл Палас“ бе със спрени права за 4 срещи през далечната 1995 г., влизайки в историята на английския футбол.

Ако се върнем назад в годините, бившите футболисти Лий Бойър и Дийн Чандлър също реагираха положително на допинг проба, установила наличие на канабис и други забранени вещества. Лий, по това време играч на „Чарлтън“, получи забрана за 8 седмици и отпадна от състава на младежите на Англия до 21 години. Надолу по дивизиите на Острова също има подобни провинения – играчите на аматьорския „Довър“ заместиха дежурния разбор на почивката с цигара с хашиш в мач от неделната лига.

През 2009 г. Хосе Бакстър, обещаващият талант на „Евертън“, който подобри рекорда на Уейн Руни за най-млад дебютант във Висшата лига, бе арестуван за притежание на трева и фалшиви пари.
Година по-късно нападателят на „Бромлей“ Али Чаабан се призна за виновен, след като бе спипан с 845 грама марихуана и бе принуден да напусне клуба. За да се затвърди впечатлението, че марихуаната е част от футбола, бившият мениджър на „Манчестър Сити“ – италианецът Роберто Манчини, също призна в интервю, че като футболист е опитвал от наркотика.

В легализиралата леката дрога Холандия нещата стигат още по-далеч. Там стражът на АДО (Хага) Джино Коутиньо бе „сгащен“ със собствена фабрика за канабис. Холандецът бе осъден на пробация от 6 месеца и 240 часа общественополезен труд за внушителното количество от 4200 плантации. „Зелената“ история продължава своето пътешествие през Еквадор, където местният национал Мигел Аройо трябваше да прекрати временно футболната си кариера през 2007 г. ФИФА наказа играча за 24 месеца след допингконтрол, доказал наличие на марихуана в кръвта му.

Шампион по най-много издънки с допингтестове определено е Вилдер Медина. Колумбиецът, играл за южноамериканския „Барселона“, дори си призна, че има зависимост към марихуаната, след като цели 4 пъти бе хващан в употреба на лекия наркотик. Един от последните подобни скандали пък се завъртя около Франк Рибери, разминал се без по-сериозни последици. Звездата на Франция и „Байерн“, отпаднал от сметките на селекционера Дидие Дешан за Mондиал 2014 заради контузия в гърба, беше изловен от фотографи на в. „Билд“ да облекчава болките с марихуана. Рибери бе заснет в компанията на приятели на остров Ибиса – според германския таблоид на фотоса се вижда, че пуши „подозрително изглеждаща цигара“.

Това е само кратък списък с футболисти, намерили своя начин да се отърсят от напрежението, да сплотят колектива или да… увеличат банковата си сметка. А волейболистът Спас Байрев е много, много назад в тази класация. „Лапешка работа“ както коментира случая легендата Любо Ганев.

Материал на "Труд"