След като най-успешният за последните години треньор на „сините“ им разклати професионалния лиценз заради стар дълг от 70 000 лева, на свой ред началниците от офиса на „Тодорини кукли” обявиха, че ще си търсят правата в съда.

Кой крив, кой прав – за това ще се изказват различните съдилища и лицензионни комисии. Най-тъпото обаче е, че цялата излагация се случва точно сега. В момента, в който Левски поне малко живна след двете победи – над ЦСКА-София (2:1) и Ботев (2:0) – и се укрепи на второ място. За всички е ясно, че става въпрос за пършива сума за това ниво на футбола. Още повече, че досега Левски си плащаше като поп заплатите и неустойките на всякакви ментета от чужбина, довлечени да ритат топка на „Герена”.

Не върви да си се разплатил с тях, а точно Мъри още да виси на опашката.От друга страна е ясно, че Стоилов едва ли е опрял точно до тези пари. Хасковлията работи в казахстанския Астана срещу заплата, която според различните източници варира между един и два милиона долара на година. Отделно са премиите. Въпрос само на добра воля е да изчака малко. Макар от неговия лагер да твърдят, че чашата преляла, след като шефовете на Левски престанали да му вдигат телефона.

На бял свят цъфна и друг договор между Левски и Мъри, отново за 70 000 лева. Ако този документ, подписан на 1 юни 2016 г., е автентичен, ще се окаже, че докато води Астана, Стоилов има ангажимент и към Левски да помага като консултант. Този контракт, както и предишните задължения към Мъри, са сключвани от старите собственици. Но ще трябва да ги погасява сегашното ръководство начело със Спас Русев. На когото със сигурност не му е леко и весело, след като веднъж вече беше стегнал куфарите да си ходи заради скандала с феновете.

Друг е въпросът доколко нормално е един треньор да работи за два клуба едновременно. И да има договор за консултант на Левски, а в същото време да казва още през февруари следното: „Новите босове са вече от 5-6 месеца в клуба, а голям скок не виждам”. Не може хем да работиш по документи за тях, хем да ги критикуваш. Дори и да не са ти платили.

От цялата каша единственият резултат е, че Левски стана за резил. След изявлението на шефовете, че отиват в съда, войната вече е обявена. Нищо чудно да стане и по-лошо. Въпрос само на време е някой да пусне слуха, че зад акцията на Мъри всъщност стои бившия му работодател в Литекс Гриша Ганчев, сега собственик на ЦСКА-София. А Стоилов после нека ходи да доказва, че няма сестра.

Точно както Даниел Боримиров и едни негови роднини от подземния свят навремето бяха обвинени, че нарочно подкокоросвали вратаря на Левски Гошо Петков да пуска голове. Уж да правели кал на тогавашния собственик Тодор Батков. А и Мъри не е човек, който ще си държи устата затворена. Със сигурност има какво още да каже и покаже. И то няма да се хареса на никого.

Станил Йотов, Спорткафе