Превръща ли се Барселона на Лео Меси в средняшки отбор? Каталунците играят точно като такъв при гостуванията си през този сезон. Примерите са адски много, особено в Шампионска лига с ПСЖ (0:4) и Ювентус (0:3). И къде е Меси, за да поведе каталунците в най-тежките моменти? Какво се случва с него? Защо отново не отбеляза гол във важен мач – в реванша с Юве. Анализ за представянето на петкратния носител на Златната топка прави Данил Игнатов от Championat.com.

Основният проблем на Меси

Това е психологията. Изключителният му талант, невероятният контрол върху топката и зашеметяващите удари не могат да изчезнат просто така. Но капка по капка той губи увереността си. Меси вече може да се "похвали" с повече скандални заглавия в испанските и южноамериканските медии, отколкото с трофеи. Данъчните проблеми, обидите по съдиите и дисквалификацията му за националния отбор, черният списък в Барса...Създава се усещане, че дори самият Меси губи нишката кое е истина и кое жълти заглавия. Различни източници разкриха, че се е разкаял пред ФИФА, за да му бъде намалено наказанието за Аржентина, споделил е с Луис Суарес, че е недоволен от играта на Барса... Какво всъщност се случва с Меси, едва ли някога ще разберем. Факт е обаче, че Лео никога не е бил поставян под такъв натиск, на какъвто е подложен в момента.

Незабележим в големите мачове

Меси е лидер в класацията за Златната обувка. Но нека този факт да не ни заблуждава. Да, продължава да вкарва в Ла Лига, но на Леганес, Осасуна... Това не е нивото, което всички очакват от него. Свикнали сме постоянно да бележи в най-напечените мачове, за разлика, например от Йозил. Или от най-големия си съперник Роналдо, който в последно време не спира да вкарва голове в дербитата за Реал. Меси не беше точен в "Ел Класико" през есента, не наказа ПСЖ в първия мач, не успя да преодолее Джанлуиджи Буфон. Т.е. Лео няма гол в най-важните мачове през сезона. Сега има възможността да прекъсне тази серия в неделното гостуване на Реал. Да видим дали ще успее...

Даде лидерството на Неймар

Именно Неймар пое диригентската палка в Барселона, когато проблемите на Меси се натрупаха. Най-яркият пример за това е историческия успех с 6:1 над ПСЖ. Бразилецът вкара два гола, изработи дузпа, направи решаващо подпомагане за попадението на Серджи Роберто. Срещу Юве също Неймар беше най-активният играч на Барса. Този сезон Меси все по-често се превръща в плеймейкър и му се налага да изнася топката от половината на Барса. След което търси подаване към Неймар. През този сезон бразилецът е създал повече шансове за съотборниците си, отколкото Меси и Иниеста взети заедно. В тази ситуация е наложително да се намеси и треньорът, но Луис Енрике отдавна е изгубил авторитета си в съблекалнята. Той не се намесва в отношенията на MSN, не смее да ги пипне... Дали бъдещият наставник на каталунците ще реши проблема, времето ще покаже.