Определяният за най-добър вратар в историята на футбола – Джанлуиджи Буфон, за пореден път впечатли с фамозни спасявания. На 39-годишна възраст Джиджи продължава да няма никаква конкуренция под рамката и срещу Монако изнесе поредна лекция. Представянето му едва ли е удивило толкова много света. Просто сме свикнали да гледаме как Супермен отчайва всички атаки, които се изправят срещу него.

Историята винаги се твори от личности. Личности, които притежават харизма, а в спорта умеят да побеждават и да губят, след което да поздравят съперника. В момента Ювентус е най-харизматичният отбор в Европа. Неслучайно през зимата беше привлечен неизвестния за мнозина Томас Ринкон. При "бианконерите" всеки един играч е лидер, всеки е генерал. И всичко започва от един човек. От големия Буфон. В такава напреднала възраст той не спира да показва невероятна енергия. Само Джиджи може да е с усмивка на лице и да демонстрира фантастично спокойствие в 1/2-финал от Шампионска лига – турнир, който все още му се изплъзва. Един от малкото, разбира се. Другият е европейското първенство... Младоците от Монако имаха невероятният късмет да се изправят срещу него. Да срещнат лице в лице една легенда, за която ще се говори докато свят светува. "Килиан Мбапе е роден 1998 г? По това време вече имах доста трофеи. Срещу Монако имам възможността да се изправя срещу новите Меси и Роналдо. Ще е страхотно да се запознаем", пошегува се Джиджи преди снощния мач.

Гонсало Игуаин струва 90 милиона евро. Пауло Дибала над 100 милиона евро. Но Буфон е безценен за Ювентус. Той вече има 100 мача в Шампионска лига, преди година подобри рекорда за най-много минути без допуснат гол в Серия "А" – 974. Серията беше приключена с дузпа. Има още един куп постижения. Но всъщност Буфон е по-голям, отколкото предполагате. Той е не само страхотен вратар, но и голям човек. Човек, който притежава всичко да напише история. "В знак на уважение си размених тениска с Мбапе. Спомням си, че когато бях дете, някой не си размени тениската с мен. Мразя това, обещах си, че никога няма да се превърна в такъв играч", каза легендата след успеха в Монте Карло. Тези думи са достатъчно да разберете какъв човек е Джиджи. Примерите за това са хиляди. Никога няма да чуете лоша дума от Буфон за когото и да било, винаги е демонстрирал уважение и респект към съперниците. Остана верен на "старата госпожа" и в Серия "Б", въпреки че беше световен шампион и можеше да играе където си поиска. На Евро 2016 Италия победи Белгия, а Буфон отиде до оградата и се прегръща с феновете. След първенството замина на почивка и дари непознати деца с паметен момент. Той поигра с тях футбол на плажа. За спасяванията му няма какво да кажем. Ще отнеме цял ден да се изредят само част от най-добрите намеси на Джиджи.

Буфон заслужава да спечели Шампионска лига. Той е видял всичко във футбола, радост, тъга. Сега съдбата му дава шанс най-накрая да ликува с Ушатата. Той е последният мохикан от старата генерация на Ювентус, която игра на "Деле Алпи". Сега Джиджи трябва да бъде още по-голям, за да видим една от най-красивите сцени в историята на футбола при залез на кариера. Жалко, че евентуален триумф няма да може да бъде споделен с Давид Трезеге и Павел Недвед, които също заслужават този трофей. Алесандро Дел Пиеро го има! Сега Ювентус трябва да действа в името на капитана си, той го заслужава най-много. Остава ни само да вярваме и да стискаме палци за "бианконерите". А защо не при требъл Буфон да не получи и Златната топка? Това ще го превърне в едва втория вратар с най-престижната индивидуална награда във футбола след Лев Яшин. И тогава Буфон официално ще стане "Най-добрият вратар за всички времена".

Веселин Коларов, Gol.bg