Срещу Дунав ЦСКА затвърди пролетния си игрови възход. Мачът поразително приличаше на този с Черно море на „Армията” в първия плейофен кръг, спечелен с 3:1. И в двете срещи червените създадоха голям брой голови положения и тотално доминираха. Точно така трябва да изглежда ЦСКА в домакинските си срещи. С мощен натиск и пълно превъзходство от самото начало на двубоя. След такова игрово поведение дори и най-критично настроените привърженици имат поводи да се усмихнат. 

В плейофната фаза на първенството ЦСКА вече демонстрира стил и показва все по-голямо постоянство. Определено отборът е в подем и напипва ритъма. Дори отсъствието срещу Дунав на намиращия си в силна форма Кирил Десподов не се усети. Червените демонстрират автоматизирани взаимодействия и играят с лекота. Все така обаче липсва ефективност пред гола. Повече от очевидно е, че на отбора му трябват футболисти с добра финализация. Проблемът с отсъствието на солидни шутьори остава и трябва да бъде решен през лятото. Защото както и да играеш, всичко може да отиде по дяволите, ако няма кой да прати топката в мрежата.

Каранга се утвърждава като безспорна фигура в състава, но не се вижда кой го конкурира за поста на централен нападател. Определено за новия сезон ЦСКА ще се нуждае от още един играч на тази позиция, който да е алтернатива на бразилеца и да има по-висока голова ефективност. 

Новината от мача с Дунав е силното представяне на двама футболисти, които не са със статут на основни играчи. Меркадо се включи чудесно по десния фланг, а Симао изигра втория си силен мач с червената фланелка след този с Берое през есента, спечелен с 4:0. Португалецът има качества на разиграващ полузащитник, но трябва да показва много по-голямо постоянство, както и дисциплина. Изглежда и с няколко килограма над нормата.

Срещу Дунав той отправи центрирането, след което Каранга откри резултата, а и като цяло действаше балансирано и в двете фази на играта, като подкрепяше успешно атаката. Определено Стамен Белчев ще бъде затруднен в избора си за партньор на Пинто преди гостуването на Черно море в Каварна. Очаква се Бумал да е на линия за двубоя, което ще отвори и въпросителна пред треньорския щаб дали да го върне сред 11-те, или да гласува доверие на направилия силен мач срещу Дунав Симао. 

Меркадо за пореден път даде индикации, че може да бъде полезен. Еквадорското крило е нормално да се нуждае от повече време за адаптация предвид факта, че е в България едва от 3 месеца. Затова и редува силни включвания с разсеяни изяви. При всички положения обаче това е футболист с много сериозна бързина и остро центриране. И той подобно на друг нов състезател – Кубемба, има проблем със завършващия удар.

Но за едно крило най-важното в крайна сметка е да създава острота в атаките чрез пробивите си и да доставя добри топки за съотборниците си. Това Меркадо го може. Той също дава заявка за титулярна позиция в предстоящата визита на Черно море, когато в състава ще се завърне и Десподов.

Материал на "Тема Спорт"