За Ювентус мача с Кротоне от 37-ия кръг на Серия "А", завършил 3:0 за шампионите, изглеждаше като нищо повече от формалност, един перфектен мач, донесъл шеста поредна титла за най-титулувания отбор в Италия.

Преди двубоя, изненадващо тимът на Kротоне бе този в по-добрата форма, спечелил 5 от последните си 7 срещи, включително победа над миланският гранд Интер с 2:1. От друга страна Ювентус започна мача, търсейки първата си победа от 3 кръга насам, форма довела до нуждата от задължителни 3 точки, за да се осигури 33-ото (или 35) Скудето в историята.

"Бианконерите" не бяха готови да рискуват и още от първите минути натиснаха своя противник. Сякаш нагласено от съдбата, празнуващият своя 31 рожден ден в този мач Марио Манджукич, засече ниско центриране на Куадрадо, за да открие резултата. За мнозина хърватският голмайстор е скритият герой през този исторически сезон, жертвайки титулярната си позицията терена, и влагащ много сили в отбрана.

До края на полувремето Диабала покачи на 2:0 след страхотен удар от фаул, а през втората част защитникът Алекс Сандро оформи крайното 3:0. Това бе достатъчно за торинци и с 28-ия успех за сезона, те спечелиха трети пореден златен дубъл.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventus%2Fposts%2F1825102970850257%3A0&width=500" width="500" height="613" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Тази титла е поредно доказателство за невероятната работа, свършена от Макс Алегри, който отново затвори устите на своите критици. Започналото възраждане още от ерата Конте, достига завършен вид, след доминацията в Италия, и добрите резултати в Европа. Алегри постига тези резултати, залагащ на собствените си вярвания, подреждащ идеално тактически състав мач след мач, и винаги готов да промени стилът, дори по време на двубой.

Щом се отнася до играч на сезона за италианците, кандидати не липсват. Джанлуиджи Буфон за пореден път показва, че става все по-добър с годините, докато Леонардо Бонучи се утвърди като един от най-добрите на своя пост. Бразилските бекове Дани Алвеш и Алекс Сандро, запазиха постоянство през целият сезон, като бившият играч на Барселона накара цяла футболна Европа да се чуди как каталунците допуснаха да си тръгне.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventus%2Fposts%2F1823923654301522%3A0&width=500" width="500" height="466" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

В атака, Гонсало Игуаин защити цената, платена за него през изминалото лято, забивайки 24 гола в 37 мача, докато другият аржентински нападател Пауло Дибала, допринесе с "едва" 10 гола, но и с 8 асистенции. Не може да се забрави и Манджукич, който демонстрира страхотна игра на левият фланг. В крайна сметка, може би никой не заслужава приза повече от Миралем Пянич. Босненският плеймейкър се нуждаеше от период на адаптация, но с напредването на сезона, се превърна в може би най-важната част от "военната машина" на Алегри, наименование дадено именно от бившия играч на Рома. Със страхотните си включвания в атака, невероятен усет към паса, борбеност в дефанзивната част на играта, Пянич нареди името си до най-големите на тази позиция, като Тони Кроос и Марко Верати.

За разлика от най-близките си конкуренти Рома и Наполи, Ювентус показва невероятна психологическа мощ, на равно с физическата, помагаща му да се задържи на върха през целият сезон. Въпреки че и 3-те състава притежават талантливи отбори, тимът на Алегри е този, който демонстрира страхотен дух и борбеност през цялата кампания.

След две седмици за Ювентус предстои най-голямото предизвикателство през този сезон, финалният мач в Шампионската лига срещу Реал Мадрид в Кардиф. Победа там ще донеса исторически требъл за "бианконерите". Но дори мачът да завърши по злощастен начин за италианците, феновете трябва да са горди с постиженията на домашната сцена, превръщайки ги за мнозина в най-добрия отбор в света през този сезон.

Мартин Кадиев, Gol.bg