Ювентус и Реал Мадрид ще се изправят един срещу друг в събота във финала в Шампионска лига.

Според мнозина специалисти това са най-силните отбори в Европа през този сезон и за първи път от години няма да има изявен фаворит в директния мач за Ушатата. Стиловете на "бианконерите" и "белия балет" обаче са коренно различни.

Италианците традиционно играят стабилно в защита и търпеливо в атака, докато за испанците атакуващият футбол винаги е излизал на преден план. Различията се характеризират най-добре от BBC и BBC. Първото е съставено от Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали и Джорджо Киелини, все бранители. Второто пък е от Гарет Бейл, Карим Бензема и Кристиано Роналдо, все нападатели.

Надали има футболен фен, който да не познава отлично играта на двете BBC-та. През този сезон Ювентус има едва три допуснати гола в Шампионска лига, два от които в груповата фаза. В 1/4-финалните сблъсъци "старата госпожа" спря Барселона и MSN (Лео Меси, Луис Суарес и Неймар) не само без да допусне гол – 3:0 и 0:0 на "Камп Ноу", но и позволи едва един точен удар към Джанлуиджи Буфон на реванша. През този сезон италианският хегемон записа 690 минути "суха мрежа" в Шампионска лига, което е второто най-добро постижение в историята на турнира. През миналия пък Буфон подобри 22-годишен рекорд в Серия "А" без допуснат гол – 973 минути, като серията приключи от дузпа. Разбира се, легендата едва ли щеше да постигне тези висини без BBC пред себе си.

Настоящата кампания определено не е най-силната за BBC на Реал Мадрид. Бейл напрекъснато е измъчван от контузии, а Бензема и Роналдо не намираха оптималните си форми през есента. Те обаче се развихриха в най-важния момент от сезона и Кристиано наниза пет гола на Байерн Мюнхен и три на Атлетико Мадрид. Португалският национал се превърна в първия футболист, който мина кота 100 в Европа, което говори достатъчно за класата му. BBC на настоящия първенец на Стария континент е реализирало 17 гола в Шампионска лига (10 за Роналдо, 5 за Бензема и 2 за Бейл), което е повече от 50% за целия отбор (общо 32 гола). Във финала Реал може да излезе без уелската си звезда, който не е готов на 100% от поредна травма. Това обаче не притеснява никого на "Сантяго Бернабеу", защото Зинедин Зидан разполага с намиращия се в отлична форма Иско.

Интересното е, че BBC на Юве и BBC на Реал никога не е излизало едно срещу друго от 1-ата минута. Двете тройки са се изправяли помежду си общо четири пъти, но или един от шестимата отсъства заради контузия или наказание, или се появява като резерва. Резултатите пък са абсолютно равни – 2:1 за Реал в Испания и 2:2 през 2013 г. в груповата фаза на Шампионска лига, и 2:1 за Юве в Торино и 1:1 на реванша през 2015 г., но тук сблъсъците бяха от 1/2-финалите, т.е. далеч по-важни.

Сега всичко ще се реши в един мач и едното BBC ще вземе превес в съперничеството.

Веселин Коларов, Gol.bg

Според вас кое BBC е по-силно: 

<script type="text/javascript" src="//cdn.playbuzz.com/widget/feed.js"></script>
<div class="pb_feed" data-embed-by="fdfb8e25-2055-4318-936c-ae447007e4ba" data-item="2ad5bc5c-5c60-40d2-8685-d1a1dbd289b4" data-recommend="false" data-game-info="false" data-comments="false" data-shares="false" ></div>