От Ливърпул обявиха, че египетският национал Мохамед Салах вече е играч на червените. За целта от „Анфийлд“ ще се разделят с рекордна за тях трансферна сума от 42 милиона евро. С това дошлият от Рома футболист се превърна в поредният провалил се в Челси, за който другаде се разделят с милиони евро.

Колегите от „Daily Mail” предложиха крайно любопитна извадка на някои от най-скъпо струващите „издънки“ на лондончани:

Мохамед Салах (Продаден от Челси за €15 млн., закупен от Ливърпул – €42 млн.)

Разбира се, едва ли има с кой друг да започнем от Салах. Крилото премина от Базел в Челси през зимата на 2014 година срещу €16.5 млн. При лондончани той така и не получи достатъчно игрово време записвайки едва 19 участия във всички турнири в рамката на 1 година. 

Логично младият египтянин потърси бягство от „Станфорд Бридж“, като премина под наем в италианския Фиорентина. След половин сезон във Флоренция, „виолетовите“ направиха всичко възможно да задържат крилото, но в схемата се намеси и Рома. От „Стадио Олимпико“ останаха впечатлени от изявите на Салах в Италия, като от своя страна успяха да го уредят първо за 1 сезон под наем, а след това да го закупят срещу €15 млн. 

Само за година и половена цената на футболиста почти се утрои след реализираните от него 15 гола и 11 асистенции през сезон 2016/17, помагайки на Рома да завоюва второто място в Серия А. Това накара от Ливърпул да броят цели 42 милиона евро, а от Челси да се питат как изпуснаха таланта.

Кевин Де Бройне (Продаден от Челси за €22 млн., закупен от Манчестър Сити – €74 млн.)

Първоначално попаднал в схемата от отдавани под наем из цяла Европа играчи на Челси, Кевин Де Бройне така и не спечели доверието на Жозе Моуриньо през 2013 година. Започнал като титуляр сезона, белгиецът записа едва 3 мача в английското първенство преди да бъде продаден през зимата на 2014. Португалският специалист тогава заяви, че не виждал отдаденост в тренировките от стана на Де Бройне. А от германския Волфсбург дойде оферта от €22 млн. приета от лондончани.

В Германия КДБ прекара сезон и половина, като бързо се превърна в един от най-впечатляващите плеймейкъри в Европа. На опашката за национала на Белгия се наредиха редица грандове, а в крайна сметка битката спечелиха от Манчестър Сити. Там той премина в края на летния трансферен прозорец през 2015 срещу €74 млн., или 52 повече от това което получиха в Лондон.

Ромелу Лукаку (Продаден от Челси за €33 млн., очакван трансфер обратно при сините - €80 млн.)

Белгийските звезди изпуснати от Челси не приключват с Кевин Де Бройне. Превърналият се в голова машина през последните години с екипа на Евертън - Ромелу Лукаку, започна пътя с в Англия именно в Лондон. Там той премина през 2011 от родния си Андерлехт срещу  €15 млн. 

Подобно на Салах и Де Бройне, нападателят също така и не показа пълните си качества в Лондон, като липсата на достатъчно игрово време оказа своето влияние. Последваха впечатляващи трансфери под наем в Уест Бромич Албиън и Евертън, а „карамелите“ броиха €33 млн. за да се сдобият с правата на белгиеца. При „мърсисайдци“ той реализира 71 гола в 133 мача след преминаването си за постоянно при тях, а това накара топ отборите в Англия да започнат люта битка за него.

По последна информация сините от Челси са най-близко до повторното му привличане, а Евертън очакват близо 50 милиона евро повече от първоначалната си инвестиция.

Други намерили пътя далеч от Челси:

Раян Бъртранд (Продаден на Саутхамптън за €10 млн, оценяван на €20 млн през 2017)

Торган Азар (Продаден на Борусия Мьонхенгладбах за €8 млн, оценяван на €12 млн през 2017)

Фелипе Луиш (Продаден на Атлетико Мадрид за €16 млн, оценяван на €20 млн през 2017)

Хуан Куадрадо (Продаден на Ювентус за €20 млн, оценяван на €30 млн през 2017)