Не беше много отдавна, когато Челси можеше да погледне в халфовата линия на Монако и да поздрави френския клуб, тъй като Тимуе Бакайоко беше изваден от титулярния състав на кралете за сметка на друг младок, който беше в полезрението на сините и все още е. Марио Пашалич, роден в Германия хърватски национал, с шест месеца по-възрастен от Бакайоко, е собственост на Челси, след като се присъедини от Хайдук Сплит преди три години.

Но все още няма записан дори един мач със синия екип. Вместо това като голяма част от талантите в огромното портфолио на „Стамфорд Бридж“ той е отдаван под наем, включително и на монегаските за сезон 2015/16. В първите месеци при кралете Пашалич бе редовно избиран за титуляр за сметка на човека, за когото Челси плати 39,7 млн. паунда само преди няколко дни.

Това не означава обаче, че лондончани трябва да имат повече доверие на Марио, който най-вероятно ще напусне „Стамфорд Бридж“ това лято за постоянно. По-скоро подчертава, че никога не е лесно да се прави прогноза как младите играчи ще се развият. На 22 Пашалич се справи удачно през миналия сезон в Милан и вероятно ще има добра кариера.

Бакайоко междувременно се превърна в нещо повече от това, а именно в увлекателно чудовище, което може да промени много бързо статуса си от класен халф в суперзвезда от световна величина. Тази еволюция се дължи на бавното пробуждане на Тимуе и влиянието на бившия полузащитник на Челси Клод Макелеле.

В онзи момент, когато Пашалич бе избиран вместо Бакайоко в стартовия състав на Монако, имаше риск французинът да бъде отписан и изхвърлен от клуба. Князете, които са сред най-умните предприемачи в Европа подписаха с 19-годишния Тимуе през 2014-а от Рен срещу 6 млн. паунда.

Една година по-късно треньорът Леонардо Жардим се раздразни от невъзможността на халфа да се развива. Разочарованието бе голямо, особено в дебюта на Тимуе за клуба през 2014-а, когато бе избран да започне като титуляр срещу Лориен вместо капитана Жереми Тулалан. Изненадващо за всички, но той се задържа на терена само 32 минути. Яростен тийнейджър!

Изминаха повече от 2 месеца преди Бакайоко отново да стартира за Монако. Останалата част от сезона бе помрачена от контузии, непоследователност и отношения между наставник и играч, които Тимуе нарича „разбити“. Халфът усещаше, че е третиран неправилно, а Жардим смяташе, че той не тренира на максимум и закъснява за различните срещи прекалено често. 

Бакайоко, който бе отхвърлен от престижната френска академия „Клерфонтен“ на 14-годишна възраст, се възстанови от ранните проблеми и направи огромна крачка в Рен. След това в Монако премина през друга неудобна фаза, когато Пашалич бе предпочитан вместо него да запълва дупката, оставена от напускането на Кондогбия в Интер.

През януари 2016-а Монако назначи Макелеле за технически директор, а „подхранването“ на Тимуе бе една от задачите на бившия халф на Челси. Това бе правилното влияние в точното време, защото Бакайоко бе осъзнал, че трябва да бъде по-фокусиран и вече се бе свързал с един от бившите си ментори в Рен Яник Мену, за да търси съвет.

Ако Мену бе нежният водач, то Макелеле бе безмилостен. „Той се нуждае от доверие, но за да бъде последователен в своите изпълнения, понякога трябва да го разтърсиш. Тимуе бързо може да се вмъкне в зоната на комфорт, защото е смирен човек, а не дразнител“, споделя Яник.

И така, Бакайоко, насърчен от Мену и предизвикан от Клод, реши да извлече най-доброто от себе си. Вече нито един път не бе повдигнат въпросът за поведението му в тренировъчния процес. Tой се записа на уроци по бокс и спазваше строга диета. Тимуе добави сила и мускули във височината си и последователност в играта.

Започна да получава по-рядко контузии, стана невъзможно да му се отнеме топката и изглеждаше опасен в противниковата половина. Бързо стана от съществено значение за Монако. Когато той направо прегази Верати и Тиаго Мота в началото на миналата кампания, когато князете удариха ПСЖ, това беше мощен индикатор и красива стъпка към реализиране на един изключителен потенциал. 

Този успех над ПСЖ също бе особено задоволяващ за родения в Париж халф, който бе отхвърлен от клуба на 11-годишна възраст, но обича да носи номер 14, заради квартала, в който е роден и живял във френската столица. Неговите родители са от Кот д‘Ивоар и ако Дидие Дешан не го беше повикал за първи път в националния отбор на петлите през март, Бакайоко най-вероятно щеше да играе на международно ниво в същия отбор, в който играе и неговият идол и любимец Яя Туре.

Съществуват доста прилики между двамата, но Тимуе ще трябва да започне да се разписва по-редовно, преди всяко сравнение да стане поносимо. На Туре му отне известно време в началото на неговата кариера, преди да стане неудържима атакуваща сила, и наистина имаше един труден и нестабилен сезон, именно в Монако.

Ролята на Тимуе през миналата кампания при князете го превърна в най-дефанзивния халф в отбор, който практикува изключително атакуващ стил на игра. Той обаче със сигурност може да се окаже грандиозно допълнение към Челси, особено ако бъде насърчен да се разписва по-често под безмилостното ръководство на Антонио Конте. 

Пол Дойл, Guardian, превод "Тема Спорт"