Откакто е начело на Ювентус, Макс Алегри преживя най-различни трансформации относно виждането си на играта на "бианконерите". Той започна с 3-5-2, премина през 4-3-1-2, преди да се спре на успешния вариант 4-2-3-1. Роденият в Ливорио треньор обаче е известен е това, че никога не се задоволява с постигнатото и бе въпрос на време да започне ново търсене за печеливша тактика.

Тя до голяма степен бе обвързана е активността на клуба на трансферния пазар и най-вече е характеристиките на новопривлечените играчи. Последната модна тендеция, на която изглежда се е спрял Алегрн е играта е трима души в халфовата линия, използвана по-рядко пред миналия сезон. Победата над Киево (3:0) може и да не дойде срещу възможно най-силния съперник, но това бе идеална възможност да се пробва вариантът 4-3-3. С оглед на показаното на стадион "Алианц" изглежда, че това ще бъде бъдещето на Ювентус с Миралем Пяиич на режисьорския пулт, Блез Матюиди отляво и Стефано Стураро отдясно.

По този начин бе разгърната организацията на играта на Ювентус в средата на терена. Този полуекспериментален състав може да претърпи промени при завръщането на контузения Сами Кедира, който ще играе на позицията на Стураро. Алегри обича тактическите идеи и начинът, по който функционира играта с трима в защита. "Старата госпожа" показа срещу Киево най-доброто си лице – бързи пасове, добра игра без топка и движение по целия терен.  С двата "бели дроба" около себе си, Пянич видимо повишава своята ефективност.

Основното качество на босненеца е, че при изграждането на играта в тима взима най-простите, но и същото време най-правилни решения. Матюиди изглежда бързо успява да свикне с италианския футбол, въпреки че в националния отбор на Франция играе в средата на терена. 30-голишиият халф от Тулуза показа отлични качества в ролята на медзала (флангови играч). Още през миналия сезон пък Стураро показа висока адаптивност на позицията си отляво. Ясно е, че той не блести с някаква особена техника, но за сметка на това сигналите, които показва, са окуражаващи.

Предстоящият мач с Барселона е идеалният, в който Алегри може да доразвие своята идея за 4-3-3. В момента единствено трезвата мисъл разделя желанието на Алегри за бъдещия Ювентус от връщането към корените. Джампиеро Вентура бе пред подобна дилема преди решителната световна квалификация е Испания и в крайна сметка взе грешното решение. Макс може да се поучи от това и да послуша сърцето си.

Материал на Goal.com, превод на в-к "Меридиан мач"