Бившият нападател на ЦСКА - Стойко Сакалиев даде любопитно интервю за "Тема: Спорт". Любимецът на Сектор "Г" прогнозира и бъдещите избори за шеф на БФС.

Стойко, какво е мнението ти за представянето на ЦСКА през сезона?
- За жалост изпуснахме спечелен мач с Етър. Момчетата не играха лошо, но им трябваше още малко постоянство и концентрация, за да се сведат до минимум елементарните грешки. Не ми е приятно да го кажа, но според мен на ЦСКА ще му е много трудно да спечели титлата този сезон, защото много хора са срещу клуба, дори цели отбори. Поне това чувам в моето спортно обкръжение - от приятели, които са свързани с футбола...

По какъв начин се пречи на ЦСКА?
- Чувам от колеги и приятели, че има хора, които си играят с някои други лица - със съдийството например. А и определени отбори се бутат. Всичко си е ясно. Той и Венци Стефанов на няколко пъти говори за тези процеси около първенството, а е човек с поглед отвътре. Отделно от това смятам, че трябват нови хора в БФС, които са се доказали и обществеността ги познава и най-важното - харесва. Нужни са млади лица. Наскоро питаха Димитър Бербатов дали вече не идва времето да се кандидатира за президент на БФС и според мен той е един от хората, които трябва да се заемат с българския футбол. Бербатов е видял за какво става въпрос по света. В момента футболът у нас е пълна трагедия. И може би това са хората - поколението на Бербатов, които в даден момент трябва да вземат властта и да променят ситуацията.

В тази връзка очакваш ли някаква промяна след конгреса на БФС, който се очаква в началото на февруари?
- Абсурд. Всичко ще си продължи по старому. Поне в този момент няма как да се променят нещата. Може би след 4 години...

Търпението на хората обаче вече се изчерпва - фенове на редица отбори в Първа лига вдигнаха плакати "Боби, вън!"...
- Факт. Той колко време е президент на БФС, вече 12-13 години станаха. Това е дълъг период. Трябва да се даде път на поколението на Бербатов. Това са хората, които ще са много по в час според мен.

Встрани от тази тема какво очакваш от предстоящите мачове на ЦСКА - с Пирин тази неделя и с Левски следващата седмица?
- По традиция ще бъда на трибуните за вечното дерби. Преди това трябва да си вземем мача с Пирин, нужно е пак да влезем в победното русло и по възможност да сме първи, когато настъпи зимната пауза в първенството. Пак казвам, че ще е много трудно за титлата, но силно искам да станем шампиони. Няма невъзможни неща. А и Лудогорец не е това, което беше през последните години. Няма да продължава до безкрай тази доминация. Конкурентите вече стават по-добри, силите са по-изравнени и на Лудогорец ще му става много по-трудно.

Кое ти харесва най-много в играта на ЦСКА?
- Много ми допада изнасянето на топката от защитата. Разиграва се доста добре. Не се изритва напред, а има стремеж към постепенно изграждане на атаките. Това ми харесва най-много.

Каранга също си върши работата повече от добре...
- Очарован съм от неговото представяне. Дано да продължава така, да няма контузии и до зимата да вкара поне още 7-8 гола. И най-важното - да се разпише срещу Левски (смее се).

Като че ли ЦСКА вече е по-опасен и когато атакува при статични положения?
- Това се дължи на привличането на Тиаго. Той умее да центрира много добре и това се превръща в една от силните страни на ЦСКА. Отборът трябва да се възползва максимално от тези ситуации, за да може при подобни завързани мачове като този с Етър да вкарва голове от тях. Да видим сега какво ще се случи с конкурса за "Армията" и Панчарево, дано ЦСКА се пребори за тях. Помним какво беше Панчарево при "Титан", виждаме сега какво е. И ще става все по-добре

Доколко силен ти се струва този отбор на ЦСКА, сравнявайки го с други червени състави през новия век?
- На този отбор на ЦСКА му трябва още малко. Самият стил, който се налага сега, обаче ми допада много и е правилният за отбора. Агресивно, атакуващо, а не като повечето тимове у нас прибрано и на контри. Във всяка среща ЦСКА излиза, за да напада от първата минута. При дербитата по-принцип отборите са по-внимателни в действията си. Но срещу Лудогорец ЦСКА започна да атакува още от началото. Да, не се получи, не вкара гол, но това е правилният подход.

Как очакваш да се развие вечното дерби този път?
- Нещата тук ще опрат до тактиката и надлъгването, но Стамен Белчев си знае много добре работата и смятам, че мачът ще завърши в полза на ЦСКА.

Белчев пое неочаквано ЦСКА, а вече близо година е начело. Какви са впечатленията ти от него?
- Всеки треньор трябва да се оставя за по-дълго, за да има възможност да си развие идеите. Получиха му се нещата. В момента ЦСКА има ядро от играчи, има добър треньорски щаб, отличен колектив, така че отборът върви в правилната посока. И в школата вървят добре нещата, виждам, че формациите водят в Елитните групи. А ето че ЦСКА се популяризира и в Лондон с академията там. Хубаво е, че школата на ЦСКА се развива, очаквам скоро да започне да дава плодове. За жалост ЦСКА беше поставен в неравностойни условия със своята база - не мога да си обясня как преди няколко години оставиха най-големия български клуб без терени за децата му... Но с ангажирането на Гриша Ганчев проблемите с базата започнаха да се отстраняват. Да видим сега какво ще се случи с конкурса за "Армията" и Панчарево, дано ЦСКА се пребори за тях. Помним какво беше Панчарево при "Титан", виждаме сега какво е. И ще става все по-добре.