Аржентина игра с Русия в събота следобед на „Лужники“ (1:0). Мачът бе само приятелски, но даде шанс на Хорхе Сампаоли и момчетата му да усетят земята, която ще бъде домакин на финала на световното първенство следващото лято. След 9 месеца, на 15 юли 2018-а, гаучосите ще се надяват да се върнат на този стадион пред 81 хил. души и да спечелят този двубой, който значи най-много от всичко друго за феновете в страната.

През 2014 г. Аржентина загуби финала на световното първенство в Бразилия, което бе прието като голямо разочарование в страната, която е обзета от идеята за спечелването на първи мондиал от 1986 г. насам. А сега без малко гаучосите дори да пропуснат турнира в Русия.

Преди 6 седмици и при оставащи два мача в Зона Южна Америка албиселесте бе пред угрозата да пропусне първи финали от 1970-а насам – годината, в която Бразилия завладя сърцата на света. Настроението в Буенос Айрес не бе добро.

„Това е национална трагедия. Това е минималният стандарт, който очакваме от тези футболисти. Двадесет и двама шибани милионери, които играят с всички сили за клубовете си в Европа, а единственото нещо, което искаме от тях, е да доставят част от това и за националния си отбор“, бяха възмутени феновете на гаучосите.

Целият отряд бе обект на гняв от привържениците, но най-много бе запазено за един човек – най-добрия и най-богатия от тях. „Къде е Барселона? В Европа, това е различен континент, различен град в друга държава. Той направи всички тези фенове щастливи, но не и нас. Искаме Меси да спечели нещо и за нас. Ако той е най-добрият играч в света за Барселона, но не е на ниво за Аржентина, това е все едно не прави нищо. Небето или адът, няма средно положение. 

Няма нюанси на сивото – черно или бяло. Мондиал 2018 е последният шанс на Меси да спечели световното първенство, последният шанс да бъде национален герой, последният шанс да се превърне в легенда, последният шанс той да достигне статута на Исус Христос“, цитира феновете в Аржентина занимаващата се с южноамерикански футбол журналистка от Guardian Марсела Мора.

В страна, където футболът е религия, изглежда странно, че Лионел Меси не е почитан от сънародниците си. Той спечели четири европейски купи, 8 пъти титлата в Примера, пет „Златни топки“ и три клубни световни първенства. Но само едно има значение в Аржентина – да спечели мондиал.

Що се отнася до населението на страната, това е единствената статистика, която има значение – Марадона срещу Меси 1:0. Диего спечели световната купа и само поради тази причина той е достоен за поклонение. Един фен, с когото се срещнахме, обясни:

„Приятел ми звъня в 03:00 часа през нощта и ми казва: „Весела Коледа“. Аз му отговорих: „Стига шегички, все още сме октомври“. А той отвърна: „Помисли отново, днес е рожденият ден на Бога на футбола“. Беше прав, след което го поздравих и аз с Весела Коледа“(б.р. - Диего Марадона е роден на 30 октомври 1960 г.).

Феновете на Аржентина може да очакват тази Коледа с известна надежда, защото знаят, че страната ще бъде на световното първенство през следващото лято. Меси вкара хеттрик в решителния квалификационен мач с Еквадор, за да подпечата билетите за Русия.

Разбира се, ако той не вдигне трофея на „Лужники“ следващия юли, това няма да означава нищо. Но ако успее да повтори това, което стори Марадона през 1986 г., той също ще стане Бог. Небето или адът, няма средно положение.