В края на настоящата седмица се подновяват националните първенства, тъй като ще приключи квалификационният цикъл за Мондиал 2018. Остават да се изиграят няколко мача и всички участници на световното първенство ще станат ясни. Тогава вниманието на футболните фенове ще се върне към националните първенства и евротурнирите. От началото на сезона в Топ 5 на континенталните шампионати има футболисти, които изключително много прогресираха в сравнение с миналата година.

10.ФИЛИП МАКС (Аугсбург)
Името му навежда към грешна асоциация с Макс (Максимилиан) Филип от Борусия (Дортмунд). Левият бек на Аугсбург се представя изключително силно от старта на Бундеслигата. Беше привлечен през 2015 година на мястото на трансферирания в Челси Баба Рахман, но преди настоящия шампионат 24-годишният футболист не успяваше да реализира потенциала си. Към момента обаче феновете в Германия виждат на какво е способен Макс. Футболистът на Аугсбург има повече асистенции от всеки друг в първенството – 5. Центриранията му отляво и способността му да играе като халф-бек със сигурност го правят интересна опция за националния селекционер Йоахим Льов. Филип Макс беше част от олимпийския тим на Германия, който спечели сребърни медали от Рио 2016. Защо да не го видим и на Мондиал 2018.

9.ПИОНЕ СИСТО (Селта)
Като стана дума за играчи, които в момента реализират напълно потенциала си, това с пълна сила се отнася за Пионе Систо. Той направи впечатление с изявите си в Лига Европа с Мидтиланд и с представянето си в Примера дивисион през миналия шампионат, но едва в последните месеци си извоюва титулярно място в Селта. Започна в стартовия състав на тима във всичките 11 мача от Примера дивисион и допринесе за десет гола на отбора от Виго. В испанското първенство през този сезон с подобно нещо могат да се похвалят само Родриго Морено (Валенсия) и Лионел Меси (Барселона). Активът му от седем асистенции в най-силните първенства на Европа е подобрен само от Давид Силва (Манчестър Сити).

8.АБДУЛАЙЕ ДУКУРЕ (Уотфорд)
От рядко използвана резерва до важен играч. Ситуацията с Абдулайе Дукуре е поредното доказателство, че един футболист може да спечели много от смяната на треньора. Валтер Мадзари не вярваше на французина, но Марко Силва му се доверява във всяка минута от началото на сезона, а вярата му в 24-годишния халф се отплаща. С четири попадение от началото на шампионата Дукуре дели първото място сред голмайсторите на тима – заедно с новото попълнение на Уотфорд Ричарлисон. По-важният принос на французина обаче е в представянето му в средата на терена. Стилът му на игра му помага да печели единоборствата, а освен това е футболистът с най-много отнети топки в средната третина на терена във Висшата лига – 60. Той е и играчът на „стършелите“, който най-често борави с топката. Доказателство са неговите подавания – средно по 65,8 на мач.

7.ЛУКАС ОКАМПОС (Олимпик Марсилия)
Аржентинецът беше натоварен с големи очаквания преди пет години, когато премина от Ривър Плейт в Монако срещу рекордната за френската Лига 2 сума от 11 милиона евро. Той обаче не оправда прогнозите до този сезон. В момента 23-годишното крило демонстрира най-добрата форма в кариерата си с екипа на марсилци. На „Стад Велодром“ получи втори шанс за изява, след като беше пращан под наем в Дженоа и Милан. За осем мача в Лига 1 през този сезон Окампос има четири гола и има една асистенция. В първенството до момента се е отчел средно с по 2,8 удара и 2,3 дрибъла. Статистиката му се допълва и от едно попадение и една асистенция при единствената му изява в Лига Европа до момента.

6.КЛИНТЪН Н'ДЖИ (Олимпик Марсилия)
След като прекара миналия сезон в Марсилия под наем от Тотнъм, камерунецът през лятото премина за постоянно на „Стад Велодром“. В Олимпик той забрави за неубедителния си престой при „шпорите“ и през миналата година вкара четири гола в 22 мача, които убедиха марсилци да го откупят. От началото на настоящия шампионат Н'Джи подобри реализаторския си актив в тима само за осем изиграни мача, като записа пет попадения и една асистенции за едва 429 минути на терена. Това означава – по един гол на всеки 86 минути. В Лига 1 с по-добър баланс са само Радамел Фалкао от Монако, който се е разписвал средно на 58 минути, и Единсон Кавани (ПСЖ) – гол на 71 минути.

5.МАЛКЪМ (Бордо)
Крилото на „жирондинците“ е един от най-добрите млади играчи в Европа през този сезон. 20-годишният бразилец, който напусна Коринтианс, за да дойде на Стария континент преди две години, още през миналия сезон си спечели място в титулярния състав, но през този шампионат направо блести. С пет гола и четири асистенции от дясното крило до момента Малкъм оправдано таи надежди, че може да попадне в състава на „селесао“ за Мондиал 2018. Той беше част от бразилския тим до 20 години, който през 2015-а загуби финала на световното първенство за младежи до 20 години от Сърбия. Ако представянето му до момента продължи до края на сезона, младокът с пълно право ще има шансове да попадне сред избраниците на селекционера Тите.

4.ЧИРО ИМОБИЛЕ (Лацио)
През миналия сезон Андреа Белоти наниза 26 гола за Торино и беше считан за най-голямата италианска надежда в атака, оставяйки на заден план възможностите на Чиро Имобиле. Нападателят на Лацио вкара 23 попадения в първия си сезон за клуба, което е с един повече от головете му за „биковете“ през сезон 2013/14, когато стана реализатор №1 на Серия „А“. Монетата се завъртя през този сезон. Имобиле не само е най-резултатният футболист в италианския шампионат, но и в Топ 5 на европейските първенства. Той има впечатляващите 14 гола в 11 мача.

3.СИМОНЕ ДЗАДЗА (Валенсия)
Феновете на Уест Хям може да пропуснат този абзац. „Чуковете“ в момента се борят за оцеляване под ръководството на новия мениджър Дейвид Мойс, но бившият нападател на клуба и пълен провал при лондончани сега блести по върховете на Примера дивисион. След като през пролетта игра за Валенсия под наем от Ювентус, 26-годишният италианец си спечели трансфер за постоянно на „Местая“ и от началото на сезона демонстрира изключителна форма. Дзадза е един ключовете за силния старт на „прилепите“, които нямат загуба от началото на първенството под ръководството на новия треньор Марселино. С девет попадение до момента италианецът отстъпва само на Лионел Меси в голмайсторската листа на Примера дивисион. Девет гола – това е само с два по-малко от общия брой на попаденията на Уест Хям през този сезон. Дзадза се разписва при всеки свой трети удар към противниковите врати. С ефективност от 33,3% той се нарежда на пето място сред играчите с повече от пет попадения в най-силните европейски първенства.

2.МИКЕЛ ОЯРСАБАЛ (Реал Сосиедад)
20-годишният испански национал е един от четиримата, които са с по-добра ефективност от Дзадза. Крилото на Реал Сосиедад имаше проблеми в завършващата фаза през миналия сезон, когато се разписа само два пъти в 38 мача. През този шампионат нещата се преобърнаха. Оярсабал вкара шест гола в осем срещи от първенството, като е реализирал 69% от ударите си в противниковите врати. Ако подобри представянето си при създаване на възможности за своите съотборници (една асистенция от старта на сезона), роденият в Ейбар футболист може с основание да се надява да играе за Испания на Мондиал 2018.

1.НАБИЛ ФЕКИР (Олимпик Лион)
Нападателят на „хлапетата“ със сигурност трябва да попадне в състава на Франция за световното първенство. 24-годишният Фекир демонстрира сензационна форма за Олимпик (Лион) през този сезон, а коефициентът му на полезно действие сред играчите от най-силните европейски първенства отстъпва само на тези на Неймар и Лионел Меси. Поел отговорността да води атаката на „хлапетата“ след напускането на Александър Лаказет, Набил Фекир чудесно се справя със задачата. Новият капитан на Олимпик (Лион) има 11 гола и четири асистенции от началото на сезона в Лига 1. Футболистът с алжирски корени е в най-добрата си форма, след като през миналия сезон навлизаше в ритъм след продължително лечение на скъсани кръстни връзки на коляното. Ако продължи със силните си изяви и участва на Мондиал 2018, Набил Фекир ще бъде изключително апетитна хапка през летния трансферен прозорец.

Мартин ЛОУРЪНС, „Гардиън“
Превод от английски на Веселин Русинов, Блиц