Писателят Калин Терзийски бълва огън и жупел срещу съдбата, живота и хората, поради факта, че Григор вземал по два милиона долара на спечелен турнир, а писанията на Терзийски били оценявани за много по-малко. Творецът определя Григор като “клето момче, което просто играе добър тенис”.

“Чукче не читател, чукче - писател” - най-добре обрисува интелектуалното дъно, което пробива Терзийски с тези безумни разсъждения. Защото явно не чете или поне - нищо смислено. Ако четеше малко икономика за първолаци, например, щеше да знае, че заплащането в свободната икономика зависи от добавената стойност, която някой дава за хората.

Както и от нейната относителна рядкост. Просто казано: милиарди хора по света обичат да гледат и практикуват тенис; много от тях заделят от дохода си, за да му се наслаждават. Ужасно много хора по света искат да са сред най-добрите в тази дейност, да имат виртуозни умения, психика и физика за целта.

Реалността: изключително малко хора на Земята играят тенис на топ-световно ниво и имат нужните качества за това. Респективно най-добрите са оценявани високо и получават повече като заплащане - доброволно насочен доход към тях от поддръжниците и феновете им. Гласуваме за тях с парите си, така да се каже.

Не чете господин Терзийски достатъчно и по темата етика. Защото, ако го правеше, щеше да разбира, че, за да си в топ три на всеки вид дейност - чистач, писател, тенисист, стругар, - ти се съдираш от работа, лишения и демонстрираш не просто дарба, а стратегия и постоянство, което най-малкото заслужава уважението и признанието на всеки мислещ с главата си човек.

Опасявам се, че не Гришо е клетото момче, а този мрънкащ псевдоинтелектуалец, който има доста да работи, за да стане в топ-три на сферата, в която се подвизава. Тогава няма да му липсват и финикийските знаци, които заслепяват със завист здравия му разум.

Кузман Илиев, водещ в Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR