Ботев Пловдив удари с 1:0 Локомотив София в "Надежда" и с общ резултат 4:1 се класира на финал в турнира за Купата на България.

Там "канарчетата" ще срещнат Лудогорец или Локомотив Пловдив. В първата среща разградчани имат два чисти гола аванс.

Ако Лудогорец се класира за последната среща за Купата, а в същото време спечели и третата си поредна шампионска титла, то това ще позволи на Ботев да участва в Лига Европа, независимо как ще завърши финалната среща.

Иначе единственото попадение в днешната среща вкара Юнес Хамза от леко спорна дузпа през второто полувреме.


Ботев Пловдив започна по-добре мача и в началото натисна сериозно домакините от Локо София в собствената им половина.

Още в първата минута Вандер проби отляво и центрира опасно в наказателното поле на Локо, но там Хамза не успя да вкара.

Последва удар на Доре, но в аут. Така се стигна до 7-ата минута, когато Вандер изведе Доре сам срещу Митрев, но той правилно излезе и пресече топката.

Тези положения стреснаха футболистите на домакините и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции.

В 13-ата минута Александър Бранеков шутира силно, но Адам Стаховяк показа класа и изби.

Постепенно темпото на игра спадна, а действията се пренесоха основно в средата на терена, без каквито и да било голови възможности пред една от двете врати.

След половин час игра Том центрира в пеналта на Ботев, където Бранеков игра с глава, но Стаховяк без проблеми спаси.

Последва и удар на Маркиньос, но топката срещна тяло на играч на гостите. До края на полувремето Локо се опита да вкара, но се отчете единствено с едно положение, което бе проиграно от Димитър Илиев.

Домакините започнаха атакуващо второто полувреме. В 53-ата минута Махамат изведе Маркиньос на чиста позиция, но в последния момент Йордан Христов го блокира.

Две минути по-късно Локо можеше да вкара. Елтон направи страхотно центриране на точката на дузпата, където Маркиньос се извиси и стреля с глава, но Стаховяк отново бе на мястото си и отрази.

Силни минути за "червено-черните", но те не успяха да вкарат. Така се стигна до 59-ата минута, когато Вандер центрира отдясно и топката срещна ръцете на Елтон, при което съдията Георги Йорданов посочи бялата точка - дузпа за Ботев.

Зад топката застана Хамза и без проблеми вкара за 0:1, с което реши този сблъсък. След това попадение темпото на игра тотално падна и двата отбора спокойно разиграваха в средата на терена.

Маркиньос се опита да вкара от пряк свободен удар, но стреля над вратата. Срещата определено се доиграваше и до края и двата отбора не се напрегнаха и не създадоха нито едно голово положение.

Така Ботев взе две победи и с общ резултат 4:1 се класира на финал за Купата на България.

ЛОКОМОТИВ СОФИЯ – БОТЕВ 0:1

Голмайстор:
0:1 Хамза (61' - дузпа)

Локомотив: 1. Митрев 6. Бранеков 5. Ранджелович 33. Том (87 - Славчев) 94. Махамат (74 - Иванов) 28. Маркиньос (к) 69. Елтон 14. Д. Илиев 7. Писаров (64' Раул) 16. Хаджиев 9. Генов;

Ботев: 1. Стаховяк 11. Христов (к) 83. Спрокел 4. Лукин 14. Минев 16. Иршак 17. Анисе 7. Огнянов (89 - Луис Педро) 10. Вандер 3. Доре 9. Хамза;