Локомотив и Ботев си врътнаха равенство 1:1 в първи 1/8 финал за Купата на България и така "Битката за Пловдив" остана без победител.

"Смърфовете" изпуснаха победата в края на мача, но продължиха успешната си серия срещу "канарчетата", които вече 19 години нямат победа на "Лаута". За последно Ботев победи Локо като гост на 18 февруари 1995 година, ако не се брои служебното 3:0 през пролетта.

Домакините поведоха в резултата чрез попадение на Мартин Камбуров в края на първото полувреме. Ботев обаче стигна до равенството след гол на Александър Колев в продължението на мача.

Като цяло Локо показа по-стойностна продукция и доминираше през по-голямата част от срещата, но в края подцени съперника и изпусна спечелена победа.

Ботев от своя страна не показа почти нищо смислено през първото полувреме, едва към края "жълто-черните" се активизираха, възползваха се максимално от положенията си и успяха да вземат равенството.

Така "Битката за Пловдив" ще се реши в срещата-реванш на стадиона в Коматево.


Срещата започна с атаки за "смърфовете", които сериозно натиснаха Ботев в собствената му половина. Още в първата минута Мартин Камбуров можеше да вкара, но с глава стреля в ръцете на Адам Стаховяк.

Локо продължи да доминира и да атакува, което доведе до ново положение пред Стаховяк. В 9-ата минута Дани Кики центрира отлично в наказателното поле на Ботев, където Роман Инез едва не си заби ефектен автогол.

Малко по-късно последва и тупалка на Кики от дъгата на наказателното поле, но топката профуча над вратата. Това бяха силните минути на "смърфовете", но те пропуснаха шансовете си. Играчите на Ботев от своя страна бяха твърде плахи, анемични и не показваха нищо смислено на терена.

След половин час игра Янко Сандански намери хитро Благой Наков, който нахлу в наказателното поле и шутира, но в аут. Девет минути по-късно бе и първото по-сериозно положение за госитте. Тогава Йордан Христов изведе Горан Галешич сам срещу Йордан Господинов, но вратарят спаси удара на Галешич.

В 44-ата минута Локо заслужено вкара. Мартин Камбуров изпълни пряк свободен удар и прати топката в мрежата на Ботев за 1:0. Трябва да се отбележи, че Адам Стаховяк носи вина за този гол, тъй като не се намеси адекватно.

Второто полувреме започна леко скучновато, без каквито и да било положения пр ед една от двете врати. Играта се водеше основно в средата на терена, като изобилстваха нарушенията и неточностите.

След един час игра Мариян Огнянов центрира от фаул в наказателното поле на Локомотив, където Александър Колев стреля с глава, но в аут. Отговорът на Локо бе силен удар на Мартин Камбуров, но топката мина до гредата.

Към края на мача футболистите на Ботев се активизираха, натиснаха Локо и стигнаха до няколко сериозни положения. В 83-ата минута Чунчуков се озова на чиста позиция и стреля, но Господинов се намеси отлично.

Две минути по-късно Господинов спаси и удар на Божидар Васев. Отговорът на Локо бе фрапантен пропуск на Бранимир Господинов, който бе изведен сам срещу Стаховяк, но не успя да го преодолее.

Този пропуск изигра лоша шега на Локо, тъй като в продължението на мача Мариян Огнянов центрира от ъглов удар и Александър Колев с глава опъна мрежата и изравни за 1:1.

До края не се случи нищо запомнящо се и "Битката за Пловдив" ще се реши в срещата-реванш.

Локо Пловдив - Ботев Пловдив 1:1

Голмайстори:

1:0 Камбуров (44)

1:1 Александър Колев (93)

Локомотив: Господинов, Филипов, Грънчов, Молдованов, Дяков (64' Маламов), Вълчев, Сандански, Кики (61' Якимов), Наков, Костадинов, Камбуров

Ботев: Стаховяк, Христов, Инез, Николов (78' Николов), Васев, Галешич (46' Филипов), Балтанов, Огнянов, Гамаков, А. Колев, Цветков (59' Чунчуков)