Левски и Черно море излизат в събота във финал за Купата на България на стадион "Лазур" в Бургас. Не бива да се забравя обаче кои са треньори на двата тима. Никола Спасов и Стойчо Стоев са продукти на "Локо" София, макар че от години стоят далеч от дома.

Първият, който сега е треньор на "Черно море", дори е ставал шампион със столичани през далечната 1978 г. А това не е по-силите на всеки, особено във времена, когато "Левски" и ЦСКА не даваха ръка на останалите. "Имам много титли, но тази с "Локомотив" си остава най-сладката", призна преди време бившият съотборник на Спасов и по-късно легенда на ЦСКА Ради Здравков. Съдбата дори отрежда на двамата треньори, които ще спорят за купата в събота, да се срещнат в съблекалнята на "червено-черните".

Стоев, в момента наставник на "Левски", е един от най-талантливите играчи от школата и още през 1980 г. е привикан в първия отбор. Там Никола вече е старо куче. Двамата дори са част от тима, който завоюва купата на Съветската армия през 1982 година. Стоев записва името си в историята на тима от "Надежда" като бележи победното попадение във финала срещу адашите от "Локо" (Пд). Това става в продължението на двубоя, който се играе в Плевен.

Столичани печелят с 2:1. Година по-късно пътищата им се разделят. Спасов се оказва ненужен и си намира нов дом - морската столица. Там прави име като играч на "Черно море", където след престоя си в Португалия слага край и на кариерата си през 1994 година. На Иберийския полуостров Спасов си извоюва име като прави фурор с екипите на "Пасош де Ферейра", "Рио Аве". Неслучайно започва кариерата си като треньор именно там.

Стоев пък се превърна впоследствие в един от най-обичаните играчи от "Железните бригади". Неслучайно публиката през 80-те не спираше да пее по време на мач - "Бойчо, Стойчо, гол, гол, гол!". Лявото крило бе сред несменяемите титуляри в "Надежда", но има само 2 мача в националния отбор, където по това време конкуренцията е направо убийствена. Стоев също има добра кариера зад граница. В продължение на три години рита в "Пансерайкос".

Прибира се у нас през 1992 година и слага край на кариерата заради травма. Между двамата има доста прилики. Спасов и Стоев са доста спокойни. Трудно можеш да ги видиш да избухват по време на мач. Интелигентни и възпитани, така ги определят всички, които са били в близост до тях. Освен това Спасов е носен на ръце от феновете на "Черно море". Стоев пък успя доста бързо да спечели на своя страна тези на "Левски". Но дотолкова с приликите.

Никола все е ерген след развод преди години, докато Стойчо има стабилно семейство и две деца - Ивайло и Стефани. Синът му е голям запалянко и събира атрибути на клубове от цял свят. Стоев твърди, че двете му деца са и най-големите му критици. Жена му Цветанка рядко гледа мачове от фатализъм. Треньорът на "Черно море" е известен и като страстен почитател на модата. Макар и на 57 години, той се носи като конте на 30.

"Много съм влюбчив", признава той. Спасов е може би и сред треньорите с най-много прякори. Някои незаслужени като Мастиката. "Не пия това питие", признава той, макар че не крие, че е от трезвениците. Старите му приятели го знаят като Чаплата. За разлика от Стоев, Спасов успя и по-бързо да направи име в треньорската професия. За това му помогна "Черно море". И купата на България. Под негово ръководство варненци стигнаха до финала през 2008 г., където загубиха 0:1 от "Литекс".

Тимът направи и добри мачове в Европа, но това не попречи на шефовете да го уволнят през 2009 г. Спасов обаче се върна на бял кон във Варна и сега за втори път ще се опита да вдигне купата, която му се изплъзна вече веднъж. За разлика от него Стоев извървя дълъг път, докато стигне до славата. "Видял съм две и двеста", признава той. Водил е куп отбори, преди да се стигне до сензационното му назначение начело на "Лудогорец".

С "орлите" той направи успешна серия в Лига Европа, която по-късно бе подплатена с дубъл. Успя и с друга тежка задача - да спре свободното падане в "Левски". Нещата естествено ще станат още по-хубави за него на "Герена", ако за втора поредна година триумфира на стадион "Лазур". Така и веднъж завинаги ще затвори устите на критиците си. "С него се работи много лесно. Добър и разбран човек", казват "орлите" и "сините". Стоев по цял ден гледа футбол и обича да следи новостите в играта.

Признава си един грях - цигарите. А макар че не показва с нищо, че гори отвътре, сигурно в следващите часове до мача ще ги дърпа една от друга. Защото от него се очаква само едно - купата. Но бившият му съотборник Спасов едва ли ще се даде без бой.

Материал на вестник "Стандарт"