Още по темата

 

Предстоящият финал между отборите на "Левски" и "Черно море" ще е 75-ият за Националната купа на България. Второто по значимост футболно състезание в страната е преминало през 4 основни етапа.

Първият е бил под наименованието Турнир за царската купа в чест на Негово Величество царя на България Борис III. По тази причина с едно изключение финалът винаги се е играл на 3 октомври - деня, в който той се е възкачил на трона.

Именно под това наименование са се провели 5 турнира в периода 1938-1942 г. След това следва пауза от 4 години, като основна причина за това е участието на България във Втората световна война.

От 1946 до 1982 г., което е вторият етап, турнирът преминава под наименованието Купа на Съветската армия. Причината е, че през март 1945 г. съветска военна делегация носи сребърна купа, която подарява на тогавашното физкултурно ръководство на страната.

Нейното желание е купата да бъде връчвана на най-силния отбор, победил в отделен турнир от този на първенството.

През 1981 г. ръководството на Българската федерация по футбол решава да учреди турнир за Купата на Народна република България и под това наименование се провежда третият етап на турнира в периода 1983-1990 г.

След обществено-политическите промени, настъпили на 10 ноември 1989 г., от 1991 до настоящия момент турнирът се провежда под наименование Купа България.

Лидерът по спечелени трофеи в четирите етапа на турнира е "Левски" с 26 отличия. След "сините" са ЦСКА (20), "Славия" (7), "Литекс" (4) и "Локомотив" (Сф) (4).