Отборът на Ботев (Пловдив) победи гостуващия Нефтохимик с 3:0 в мач от осминафиналната фаза на турнира за Купата на България. 

Въпреки кадровите си проблеми, „канарчетата“ преодоляха проклятието, което тегнеше над тях в тази фаза на турнира в последните сезони и с лекота съумяха да се наложат над своя противник.
 
Радослав Терзиев откри резултата в Коматево още в 8-ата минута, а Жоао Пауло удвои в 25-ата. Само три по-късно Иван Стоянов направи преднината на пловдивчани класическа. Стенио пък пропусна дузпа за Ботев в 56-ата минута.
 
Възпитаниците на Христо Янев, който е последният носител на трофея, но с отбора на ЦСКА, така и не създадоха реална голова опасност през първата част.


Ботев показа забележителна ефективност в първия близо половин час, който бе достатъчен, за да могат "жълто-черните" да елиминират каквато и да било интрига в срещата. В рамките на 27 минути играчите на Николай Киров нокаутираха съперника след много добри и разнообразни комбинации.

Началото бе дадено от новоповикания национал Радослав Терзиев. Защитникът застана на далечната греда при едно центриране от корнер на Тодор Неделев, и останал непокрит откри за 1:0, макар че Стоян Колев парира първоначалния му удар. 

Попадението успокои футболистите в "жълто-черно", които продължиха да нападат, но удари на Иван Стоянов и Жоао Пауло не затрудниха Стоян Колев и бяха уловени от опитния страж. Той обаче бе матиран в 24-та минута на мача, когато зрителите на трибуните и пред екраните видяха най-стойностния и ефектен момент в срещата.

Тодор Неделев с много хубав пас от дълбочина изведе Омар Косоко в наказателното поле, който излъга, че ще стреля, но с пета без да гледа назад, върна топката към притичващия Жоао Пауло, за да може бразилецът с плътен удар да вкара за 2:0!

Само няколко минути по-късно Иван Стоянов сложи край на спора между двата отбора. Неделев отново с майсторско подаване изведе Жоао Пауло зад отбраната на бургазлии, бразилецът пусна успоредно топката към Стоянов, който от метри пред вратата не сгреши за 3:0, при който резултат дойде почивката.

През втората част Неделев бе заменен от Даниел Кутев, а точно младокът можеше да се разпише, но от полупаднало положение в наказателното поле стреля в Стоян Колев. Последният пък направи невероятни спасявания в рамките на минута, след като първо отрази диагонален удар на Жоао Пауло, а след корнера последва и ново спасяване. Секунди по-късно Ботев можеше да покачи на 4:0, но удар на Стенио от дузпа рикошира в гредата.

До края на срещата до нов гол не се стигна, макар че Косоко имаше възможност да го стори, но нападателят не успя да се възползва от подаване на Иван Стоянов. Най-чистото положение за бургазлии бе дело на резервата Хазуров, който засече центриране с глава от корнер, но Георгиев спаси.

Така Ботев продължава в турнира, докато Нефтохимик ще трябва да се съсредоточи в изявите си в Първа лига, с идеята да запази мястото си в елитната група.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ) - НЕФТОХИМИК 3:0

1:0 Радослав Терзиев (9)
2:0 Жоао Пауло (24)
3:0 Иван Стоянов (28)

БОТЕВ (4-2-3-1): 22. Георги Георгиев, 71. Милен Кикарин, 18. Радослав Терзиев, 16. Стенио, 25. Крум Стоянов, 10. Серкан Юсеин, 14. Яя Меледже, 8. Тодор Неделев, 37. Жоао Пауло, 73. Иван Стоянов, 20. Омар Косоко

НЕФТОХИМИК (4-1-4-1): 12. Стоян Колев, 26. Хомей Серджо, 2. Костадин Велков, 6. Марко Ранджелович, 19. Михаел Орачев, 8. Николай Дюлгеров, 7. Иван Вълчанов, 32. Любомир Божинов, 89. Станислав Маламов, 17. Румен Руменов, 15. Живко Петков

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=c5b5fe101a" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>