Най-бързият мъж на планетата - световният рекордьор на 100 и 200 м в леката атлетика Юсейн Болт, показа завидно самочувствие след първия си старт от около 40 дни насам, който завърши със златен медал за ямаеца.

Мълнията лекува контузия в последните седмици и направи първото си състезание след възстановяването на Диамантената лига в Лондон, където на два пъти - в сериите и на финала на 100 м записа един и същи резултат - 9.87 сек. На пресконференцията след турнира Болт въобще не се притесни от въпроса дали времето му показва, че той вече се завръща като лидер.

- Никога не съм бил №2. Аз все още съм номер едно. Ще остана на тази позиция, докато не се пенсионирам, такъв е планът - заяви със самочувствие Юсейн.

Състезанието обаче съвсем не се разви безпроблемно за него, най-вече финалът. В него ямаецът закъсня на старта и трябваше да положи доста усилия, за да настигне и да изпревари конкурентите си. Това толкова ядоса Мълнията, че той пресече финала, бълвайки змии и гущери.

- Като цяло беше добро бягане - обясни по-спокойно Болт няколко минути след финала. - Исках да бягам по-бързо, но стартът ми беше ужасен и това ме остави назад зад съперниците ми. Загубих фокуса си за минута и наруших позицията си, но за щастие успях да коригирам нещата. На тренировки бягам много по-бързо, но там е по-лесно, защото не си под напрежение и можеш да изпълняваш всичко правилно. Треньорът ми е доволен от техниката и работата ми, но сега всичко опира до това да си готов за голямото състезание.

В действителност резултатът на Болт бе доста по-добър от онези 10.12 сек, които постигна през април на турнир в Рио де Жанейро, и то при далеч по-лоши метеорологични условия. Така той се изкачи от 62-ро до 6-ото място в световната ранглиста за сезона, и то около месец преди световното първенство в Пекин. Лидер в класацията пък е Джъстин Гатлин (САЩ) с 9.74 сек. Той обаче не бе допуснат до участие на Диамантената лига в Лондон уж заради миналото му с употреба на допинг, но по-вероятно е това да е така по искане на Юсейн.

- Наясно съм, че трябва да продължа да работя здраво до Пекин - заяви ямаецът. - Трябва да продължа да вървя нагоре. Чувствам се добре. Ако поработя повече над моя старт, всичко ще бъде наред. Трябва да съм и по-последователен.
Второто и третото място в Лондон пък останаха за американеца Майкъл Роджърс с 9.90 сек и Кемар Бейли-Коул (Ямайка) с лично постижение от 9.92 сек.

Въпреки победата на Болт обаче зрителите останаха разочаровани от видяното на турнира. Заради звездата те бяха принудени да висят с часове на опашки пред стадиона и да платят 50 лири за билет, а накрая така и не бяха зарадвани с шоу.