Уникалният световен рекорд на родната лекоатлетка Йорданка Донкова вече е в историята. Постижението ѝ на 100 метра с препятствия беше подобрено от американката Кендра Харисън по време на турнира от Диамантената лига в Лондон. 

Планетарният рекорд на Донкова на 100 метра с препятствия от 12.21 сек, бе поставен на стадиона в Стара Загора на 20 август 1988 година. 

Харисън направи изключително бягане на Диамантената лига и с 12.20 сек (+0.3 м/сек) вече е най-бързата жена в историята на 100 м/пр. Младата хърделистка, която не успя да намери място в олимпийския отбор на САЩ за Игрите в Рио де Жанейро другия месец, до момента имаше 12.24 сек от Юджийн през май месец. Второто и третото място в дисциплината в Лондон заеха сънародничките й Бриана Ролинс с 12.57 сек и Кристи Кастлин с 12.59 сек. 

Кендра Харисън дълго време не можеше да повярва, че е съборила един от най-старите рекорди в леката атлетика и избухна в сълзи, веднага след като резултатът ѝ беше обявен официално. Иначе тя проведе перфектното бягане и заслужено счупи феноменалното постижение на легендарната Йорданка Донкова. 

"Исках да дойда тук и да направя това, което сама знаех, че мога да сторя. А именно - да подобря световния рекорд. Не мога да опиша колко съм щастлива, че успях да го постигна", сподели веднага след финала щастливата американка. 

След днешния успех на Харисън и падането на рекорда на Донкова България вече остава само с един световен рекорд в атлетиката - на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9o2Kc53yQto" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>