Тереза Маринова е българска лекоатлетка, която на летните олимпийските игри в Сидни през 2000 г. печели златен медал в дисциплината троен скок.

Родена е на 5 септември 1977 г. в град Плевен. Баща ѝ Мончо Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 800 м бягане през 1974 г. (1:47,7).

Има двама братя и една сестра. По-големият ѝ брат Цветомир Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 400 м бягане за юноши и втори на Европейското първенство за юноши в Недерхаза (1995).

Висше образование завършва във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Тренира при Светослав Топузов до есента на 1996 г., а след това при олимпийския шампион на същата дисциплина Христо Марков.

Родителите на Тереза Маринова се разделят през 1982 г., когато тя е едва 5-годишна.

За нея и брат й Цветомир се грижи баща им. Мончо Маринов е против това децата му да се занимават със спорт, но още през следващата година - 1983 г. двамата започват да тренират лека атлетика тайно при Ваня Костова. Това продължава и когато Тереза Маринова тръгва на училище.

Тя казва на баща си, че е на занималня, но вместо това ходи на тренировки. Когато баща й разбира за лъжата, с много сълзи и увещания тя успява да го убеди да продължи да спортува. През 1994 г. Тереза Маринова започва да жъне първите по-сериозни успехи - става първа в тройния скок на международно състезание в София сред девойките от своята възрастова група и балканска шампионка за девойки - старша възраст в Атина. През 1995 г. на Републиканския шампионат в зала „Фестивална“ - София Тереза Маринова подобрява за трети път в рамките само на един месец националния рекорд по троен скок за девойки, а последният й резултат - 13,40 м я нарежда на шесто място в световната ранглиста за девойки по това време.

Същата година на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки талантливата състезателка подобрява последния поставен от нея национален рекорд още два пъти и става европейска шампионка за юноши и девойки с резултат от 13,90 м. Очаква я бляскава спортна кариера.

Тереза Маринова прекратява активната си спортна кариера преди олимпиадата в Пекин през 2008 г.

На 1 февруари 2011 г. ражда дъщеря си Дарина. От пролетта на 2012 г. работи в НСА като преподавател по лека атлетика.

От лятото на 2012 г. е водещ и коментатор в БНТ. На 22 декември 2012 г. ражда второто си дете. То е момченце и се казва Калин. Има своя детска школа по лека атлетика и е организатор на ежегодния спортен празник "Тереза Маринова и приятели", който е турнир по лека атлетика за деца от 6 до 12 години. Олимпийската шампионка живее на семейни начала с приятеля си Трендафил, баща на децата й.

*Обновена юни 2021