Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова ще участва през уикенда на първенството на Турция по лека атлетика с клубния си отбор ЕНКА. Това ще бъде последното й състезание за сезона, след което й предстои триседмична почивка. Това каза Лалова на пресконференция, на която получи три награди за изключителното си представяне през сезона и на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Българката спечели два сребърни медала на европейското първенство в Амстердам през юли, а в Рио завърши осма на финала на 200 метра и достигна до полуфиналите на 100 метра.

Лалова разкри, че вече няма проблеми с контузията, която я притесняваше в Бразилия.

"За мен този сезон все още не е приключил. В събота и неделя ще стартирам на първенството на Турция. След това ми предстои годишната триседмична почивка. В момента вече се чувствам добре, починах си около една седмица. След Рио пътувах до Чили, където сега е зима. Имах доста тежка аклиматизация, но вече всичко е наред. За щастие не беше нищо сериозно с контузията", каза Лалова.

"Този сезон беше най-успешен за мен, но и най-тежък. Затова сега имам нужда от глътка въздух, след което ще си правя планове", добави лекоатлетиката. 

Ивет Лалова получи наградата за спортист на месец юли, което се случва за осми път в кариерата й. 

За 32-годишната софиянка гласуваха 15 от спортните редакции. Втори в анкетата остана алпинистът Боян Петров с 10 гласа, а на трето място е сребърната медалистка в скока на височина от европейското първенство в Амстердам Мирела Демирева с 1 глас. След това в Рио де Жанейро Демирева също спечели сребърен медал.

Лалова получи още две награди - ваучер за двудневен ски уикенд от Пампорово АД и "Сребърен сокол", която се връчва на спортистите за проявена воля и характер.

Спринтьорката призна, че най-хубавото нещо, което е чула в последно време не е било в резултат на бяганията й или на представянето й на Олимпиадата, а думите "обичам те" от своите родители.

Лалова още веднъж заяви, че олимпиадата не е била последното й състезание.

"В атлетиката подготовката е един безкраен процес. Не съм говорила преди Рио за отказване, защото мога да дам още от себе си. Това не беше последното му състезание. Не смятам, че един спортист, който толкова трудно е стигнал до високо ниво, би захвърлил труда си толкова лесно, само защото олимпийските игри са свършили. Не гоня рекордите на Мерлин Оти. Моята кариера не е състезание с никого. При всеки е индивидуално", добави Лалова.

Тя разкри, че най-голямата й мотивация са децата.

"Правя го заради децата, който ми казват, че искат да станат като мен, когато пораснат. Искам да дам един добър пример на всички подрастващи", каза Лалова.

Лалова разказа още, че е видяла само позитивни неща в Рио де Жанейро.

"Имах щастието тази година да видя много хубави места. Видях и запомних само позитивните неща в Рио, а не беднотията. Рио го видях много богат и колоритен", заяви Лалова.