Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) заяви, че няма да уважи предложението на президента на Асоциацията на спортните журналисти (АИПС) Джани Мерло, според което всички световни рекорди трябва да бъдат анулирани, съобщи БТВ.

Мерло посочи като причина за подобно действие множеството случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди в последните години заради употреба на допинг. Подобна промяна щеше да засегне и върховото постижение на Стефка Костадинова в женския скок на височина (209 см), поставено на 30 август 1987 г. на световното първенство в Рим. От ИААФ обаче са категорични, че няма как да предприемат такава драстична промяна.

"Разбираме, че се съмнявате в поставените преди време рекорди. Възможно е подходите в миналото да са подпомогнали спортистите да запишат върхови постижения нелегитимно. Но това не може да доведе до санкциониране на атлети, които са записали рекорди след усилен труд и отдаване на живота си на спорта", се казва в официалното писмо на ИААФ.

"В момента сме се фокусирали да изчистим името на атлетите, които легитимно са постигнали рекорди. Ако всички постижения се анулират, те не само ще загубят мястото си в историята, но и ще бъдат набедени за измамници", завършва отговорът на Световната федерация. Преди дни Стефка Костадинова заяви, че подобна стъпка би била несериозна и погрешна.