Националката рекордьорка в бягането на 3000 метра стипълчейз Силвия Дънекова е доволна, че е изчистила името си, след като беше замесена в допинг-скандал по време на Олимпиадата в Рио де Жанейро през август миналата година.

Дънекова беше лишена от право на участие в Игрите заради положителна проба, но след около девет месеца, на 20 април, тя беше оневинена от Дисциплинарната комисия на БОК заради множество нарушения около нейния тест и липса на доказателства за позитивен резултат.

След повече от шест месеца протакане от световната федерация по лека атлетика ИААФ делегираха правата за определяне на наказание на бегачката на Българската федерация по лека атлетика.
БФЛА може да обжалва до 9 май решението на ДК на БОК по случая.

"Щастлива съм, че успях да изчистя името и самоличността си. Тежко е да живееш с обвинение, за което знаеш, че си невинен. Повече от 20 години съм в леката атлетика и не бих причинила това на федерацията и на България. Аз питах какво става с "Б" уриновата ми проба няколко пъти. Няма я, скрита е. Не зная от кого. За съжаление в този случай аз нямах информация за процедурите на световната антидопингова агенция (УАДА). По принцип наказанието ми е било само за Олимпиадата в Рио де Жанейро, а правата ми не са били спрени до изясняване на случая т.е. аз можех да участвам във всички други състезания до края на сезона и праз тази зима. В началото на тази година го разбрах и поисках да се картотекирам, но от Българската федерация по лека атлетика не ми разрешиха и ми заявиха, че решението да спрат правата ми е тяхно", коментира Дънекова.
 


Лекоатлетката смята, че в нейния случай става въпрос за донос от страна на БФЛА, защото е проверявана многократно и целенасочено за едно и също вещество "Епо". Тя все още не е решила дали да започне отново да тренира сериозно и да се състезава. "Може би ще възобновя състезателна дейност. Желанието ми беше Олимпиадата да бъде последното ми състезание, като бенефис, но не бях допусната до участие. Винаги съм била в услуга на Българската федерация. Участвала съм в бягания от 400 метра до маратон, жертвала съм се, когато е било нужно. Затова сега тяхното отношение ми е малко обидно. Никой не се свърза с мен да ме попита как съм, а сега никой не ми се обади да ме поздрави за оневиняването. Може би има лично отношение, което не мога да си обясня от какво е провокирано. От друга страна не мога да си представя, че във федерацията става въпрос за некомпетентност по моя случай", каза Дънекова.

"Не тренирам сериозно в момента, но като гледам резултатите от Държавното първенство в зала, съвсем спокойно щях да стана шампионка и да се класирам за Балканиадата", каза още тя.  Дънекова направи и шокиращо разкритие, че след обявяването на положителната й проба агент на УАДА я е потърсил и й обещал, че ще съдейства за намаляване на наказанието й, ако тя се съгласи да доносничи за други български спортисти. 

"Агент на УАДА с напълно спокоен тон ми обясни ситуацията. Поиска от мен да стана доносник. Да слухтя около другите български лекоатлети, да ги информирам кой взема допинг, откъде се снабдява и други такива неща. В замяна на това ми обеща намаляване на наказанието от 4 години на година, дори на 6 месеца. Не можех да повярвам. Просто се обърнах и си тръгнах", каза Дънекова.