Американецът Джъстин Гатлин сензационно спечели световната титла на 100 метра с резултат 9.92 секунди. 35-годишният Гатлин измъкна златото в последните метри, когато изпревари сънародника си Кришчън Коулман и абсолютния фаворит и световен рекордьор Юсейн Болт.

Коулман стигна до сребърния медал с 9.94 секунди, докато за всеобща изненада най-бързият човек в историята Болт остана едва трети с 9.95 секунди.

За Гатлин успехът е повече от впечатляващ, защото той идва цели 12 години след първата му световната титла и 13, след като триумфира като олимпийски шампион в Атина, а освен това специалистите му предричаха максимум трето място.

Кришчън Коулман, който победи Болт и в полуфинала, стартира чудесно и имаше аванс от повече от два метра пред съперниците си, но в заключителните метри не успя да издържи на мощната атака на Гатлин от осми коридор.

Болт пък даде втората най-слаба стартова реакция и това го постави в трудна ситуация още от първите метри. Той успя да набере скорост след 60-ия метър, но изоставането му от Коулман, както и ударният завършек на Гатлин бяха непреодолими за него.

Самият Болт нееднократно обяви, че това е последното му бягане на 100 метра, но ямаецът мечтаеше да се оттегли като световен шампион, което може и да го накара да промени решението си.